EU bi da razređuje vino vodom

Italijanska vinska industrija oštro se protivi planovima Evropske unije o mogućem razređivanju vina vodom da bi se u njemu smanjio udeo alkohola.

Izvor: Index

Nedelja, 09.05.2021.

10:30

EU bi da razređuje vino vodom
Ilustracija: Depositphotos, IgorKlimov

Po pisanju italijanskih medija, u Evropi se razmatra osmišljavanje proizvodnje vina bez alkohola ili vina s manjim procentom alkohola, a krajnji cilj takvog predloga je promovisanje zdravlja.

Ministar poljoprivrede Stefano Patuaneli najavio je da će se Rim protiviti tome, a udruženje poljoprivrednika Coldiretti upozorilo je na "obmanu potrošača", prenosi talijanska novinska agencija Ansa.

Pobuna u Italiji

Novine Corriere della Sera pišu o "pobuni u Italiji".

"Uvođenje delimičnog i/ili potpunog smanjenja procenta alkohola u vinu, kao nove vinarske prakse predstavlja velik rizik i prilično opasan presedan koji bi ozbiljno ugrozio identitet italijanskih i evropskih vina", rekao je u petak predsednik Coldiretti-ja Etore Prandini, prenosi Indeks.

Prodaja razvodnjenog vina dosad bila zabranjena

Prodaja razvodnjenog vina kao kvalitetnog proizvoda dosad je u Evropi bila zabranjena, podsećaju i ostali predstavnici ove industrije.

Neki vinopije vole u vino doliti običnu ili mineralnu vodu da se ne bi prebrzo napili, no pravi poznavatelji dobre kapljice piju ga bez ikakvih dodataka.

Na policama prodavnica kupci mogu pronaći i vina koja se deklarišu kao bezalkoholna.

Italija je prva u svetu po količini proizvedenog vina, a godišnji prihod po poslednjim je podacima iznosio oko 11 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: