Slovenci jasni - nedelja je neradna

Postoje i određeni izuzeci.

Izvor: Index

Subota, 08.05.2021.

15:07

Slovenci jasni - nedelja je neradna
Ilustracija: Depositphotos, AndreyPopov

Slovenački ustavni sud objavio je presudu prema kojoj zakonska zabrana rada prodavnica nedeljom i praznicima nije u suprotnosti s Ustavom i ne krši ustavnu garanciju na slobodnu privrednu inicijativu.

Ustav jamči tu inicijativu, ali to ne znači da je izvođenje privredne aktivnosti posve slobodno - ono se može ograničiti ako se time osigurava javna korist ili zaštita zdravlja, presudile su ustavne sudije, prenosi Indeks pisanje Hine.

Inicijativu da se ispita usklađenost izmena zakona o trgovini, koji je parlament velikom većinom prihvatio prošle godine, a predviđa zabranu rada prodavnica nedeljom i praznicima, uz nekoliko izuzetaka za manje prodavnice i one na posebnim prometnim punktovima, dalo je više trgovačkih firmi.

Izuzeci

Ovom sudskom odlukom inicijativa je odbačena, a trgovačko odeljenje Privredne komore objavio je da će presudu dobro proučiti.

Slovenački parlament prošle godine je velikom većinom podržao zabranu rada prodavnica nedeljom i praznicima, pri čemu na te dane mogu da rade one koje su manje od 200 kvadratnih metara, prodavnice koje deluju u okviru benzinskih stanica, one na graničnim prelazima, u lukama, na aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama, te u bolnicama.

Izuzetkom od zabrane zakonom se smatraju i druge privatne prodavnice manje od 200 kvadratnih metara, pod uslovom da vlasnici sami poslužuju kupce, uz eventualnu pomoć studenata i penzionera.

Takvo je rešenje bilo prihvaćeno na predlog stranke Levice, ali i uz slaganje vlade i konzervativnih stranaka, pa je protiv njega 2020. godine glasalo samo 16 od 90 zastupnika, koliko ih je u slovenačkom Državnom zboru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: