"100 odsto vakcina proizvedenih u SAD namenjeno američkom tržištu"

Lideri Evropske unije su izjavili da ključne prepreke za masovnu isporuku vakcina protiv koronavirusa nisu prava intelektualne svojine.

Izvor: Beta

Petak, 07.05.2021.

21:04

Foto: Epa/LEGNAN KOULA

Naime, kao glavne prepreke označili su zabrane izvoza i nedovoljne kapacitete za njihovu proizvodnju.

Na dvodnevnom Socijalnom samitu EU koji je danas počeo u Portu, lideri su naveli da se upravo rešavanjem tih pitanja treba pozabaviti pre razmatranja američkog predloga za ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva za vakcine protiv korona virusa, koje treba da ubrza njihovu proizvodnju i distribuciju.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je na marginama samita, sumirajući stav EU, da laboratorijama koje ne znaju kako da proizvedu vakcinu protiv korona virusa ništa ne bi značilo da dobiju pravo intelektualne svojine.

Premijer Španije Pedro Sančes podržao je ideju koju je u sredu izneo američki predsednik Džozef Bajden, ali je odmah dodao da ona nije dovoljna i da bi trebalo da bude ambicioznija.

Dok su SAD bile veoma škrte na izvozu vakcina proizvedenih u toj zemlji, kako bi prvo imunizovale sopstveno stanovništvo, EU je postala vodeći svetski snabdevač vakcinama, dozvolivši da iz Unije izađe gotovo onoliko doza koliko se čuva za njenih 446 miliona stanovnika.

Makron je rekao da Bajden treba da poradi na tom pitanju.

"Anglosaksonci (Vašington i London) blokiraju izvoz mnogih sastojaka potrebnih za proizvodnju vakcina. Danas je 100 odsto vakcina proizvedenih u SAD namenjeno američkom tržištu", kazao je Makron.

EU pokušava da ponovo preuzme diplomatsku inicijativu po pitanju vakcina nakon Bajdenovog neočekivanog predloga o ukidanju zaštite intelektualnog vlasništva za vakcine protiv korona virusa.

Lideri EU su rekli da su spremni da razgovaraju o američkoj ideji, koju su prve iznele Indija i Južna Afrika, ali su dodali da bi mnoge druge inicijative u ovom trenutku bile efikasnije, počev od jačanja proizvodnih kapaciteta do distribucije sirovina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: