Zašto penzioneri preduzetnici plaćaju PIO fondu doprinose? VIDEO

Zašto preduzetnici penzioneri plaćaju PIO fondu doprinos za radni staž pitanje je koje, kako neki advokati kažu, postavljaju mnogi.

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 06.05.2021.

14:59

Zašto penzioneri preduzetnici plaćaju PIO fondu doprinose? VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Jedan od njih je i Milovan Čavić koji, iako je već 9 godina u penziji, plaća doprinos za radni staž i to 7.000 dinara mesečno.

Milovan Čavić iz Nove Pazove po zanimanju je bravar, ali od 2013. godine je u penziji.

"Od 2003. imao sam trgovinu, pa sam onda 2019. zatvorio i ostavio samo radionicu. Ovo su konci koje ja premotavam pomoću mašina i isporučujem ih pozamanterijama po celoj Srbiji", kaže on.

Posle 40 godina radnog staža postaje penzioner preduzetnik i, kako kaže, porez redovno plaća, ali i doprinos za radni staž, koji iznosi 7.000 dinara mesečno.

"11. marta sam otišao u penziju, u PIO fond sam išao, pitao ih zašto plaćam PIO i dalje. Oni su mi objasnili da priznaju do 45 godina radnog staža. Kad sam napunio 45 godina radnog staža, išao sam u Poresku upravu, dali su mi da sam isplatio porez, pa sam to odneo u PIO. Međutim, iz PIO fonda sam dobio odgovor da ne mogu da dobijem tih pet godina plus, zato što sam još uvek u radnom odnosu", objašnjava Čavić.

Otkako je otišao u penziju, muči ga samo jedno pitanje.

"Ne mogu da razumem zašto plaćam PIO, ne samo ja, ima nas širom Srbije. Zašto penzioner koji je zaradio svoju penziju i odradio svoj radni vek uplaćuje PIO?"

Na ovo pitanje dobili smo odgovor iz prve ruke - od Vladimira Stankovića iz PIO fonda, koji je bio gost Televizije Prva.

"Preduzetnici kao jedna vrsta osiguranika, pored osiguranika poljoprivrednih delatnosti i osiguranika zaposlenih, plaćaju doprinose da bi danas-sutra ostvarivali pravo na penziju. Međutim, plaćanje doprinosa nije vezano za ostvarivanje prava na penziju, odnosno, plaćanje poreza i doprinosa su vezani za neke druge propise, koji predviđaju da svako lice koje ostvaruje nekakav prihod, po osnovu tog prihoda mora da izvršava nekakve obaveze. Propisima je predviđeno da ne postoji mogućnost oslobađanja od obaveze plaćanja doprinosa i poreza", rekao je Stanković.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: