"Crno zlato" poskupelo

Cene nafte su nastavile rast treći dan uzastopno, jer ukidanje mera ograničenja u SAD i delovima Evrope nagoveštava rast potražnje za gorivom u letnjoj sezoni.

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2021.

21:58

Foto: Epa/ALI HAIDER

Globalna cenovna refernca, severnomorska nafta Brent ojačala je za 75 centi ili 1,1 posto, na 69,63 dolara za barel na trgovanju oko podneva po srednjoevropskom vremenu, a američka sirova nafta WTI je porasla za 67 centi ili 1,0 procenat, na 66,36 dolara po barelu, javlja Rojters.

Cene oba tipa nafte beleže najviše nivoe od sredine marta.

"Do skoka cena nafte došlo je usled očekivanja jake potražnje kako se zapadne ekonomije ponovo otvaraju. Na tržištu se zaista predviđa snažan rast potrošnje goriva i energije u Sjedinjenim Državama i Evropi tokom letnjih meseci", kaže Stiven Brenok, naftni broker u kompaniji PVM.

Oštar pad zaliha nafte u SAD-u, takođe je doprineo poskupljenju "crnog zlata".

Američki institut za naftu (API) izvesto je da su zalihe ovog energenta pale za 7,7 miliona barela u nedelji završenoj 30. aprila, dodaje Rojters pozivajući se na dva neimenovana tržišna izvora.

To je trostruko veći pad od onog koji su predviđali analitičari u anketi britanske kompanije.

Američke zalihe benzina su takođe opale za 5,3 miliona barela.

Trgovci sada iščekuju podatke američke Uprave za energetske informacije, koji treba da budu objavljeni kasnije danas, kako bi videli da li i zvanični podaci pokazuju tako veliki pad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: