"BDP veći za 50 odsto u odnosu na 2012; Srbija dobija drugačiji izgled"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da očekuje visinu BDP-a u apsolutnim brojkama od preko 50 milijardi.

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2021.

09:09

Foto: Toskana INC/Shutterstock

"Ove godine se očekuje da Srbija dostigne visinu BDP-a, u apsolutnim brojkama, preko 50 milijardi, što je povećanje do 50 odsto u poslednjih devet godina, budući da je visina BDP-a 2012. godine bila 33,6 milijardi", izjavio je Vučić.

Uz to, podsetio je, u međuvremenu su se desile katastrofalne 2014. godina, zbog poplava, i 2020. zbog koronavirusa, a Srbija je ipak uspela da napravi rast.

"Za 50 odsto je obim i vrednost svega što u Srbiji napravimo naraslo za svega devet godina i sada više ne pričamo o povratuku na 1989. godinu, jer smo mnogo ispred. I to mnogo govori", rekao je Vučić za TV Pink.

Govoreći o infrastrukturnim projektima, on je rekao da Srbija dobija drugačiji izgled.

"Radimo od Fruškogorskog koridora, do saobraćajnice u Požarevcu, Moravski koridor napreduje, Kuzmin–Rača takođe", rekao je on.

On je naveo i da će uskoro biti potpisani papiri za Beograd–Zrenjanin.

Prema njegovim rečima, ponosan je na dogovore koje je postigao sa EU i naveo i da se mnogo radi i sa "kineskim prijateljima".

Vučić je rekao da će se za deset meseci ići za pola sata do Novog Sada.

"Uskoro bi trebalo da, posle deonice Čačak–Požega, idemo na deonicu auto-puta od Požege ka Arilju, Ivanjici, Sjenici, Dugoj poljani, do granice sa Crnom Gorom. Nadamo se da će Crna Gora pronaći novac da uradi 60 kilometara auto-puta od Boljara do dela puta koji je već izgrađen", rekao je Vučić.

Najavio je i obnavljanje puta Donji Milanovac – Kladovo, koji decenijama nije obnavljan.

Razmišlja se i da se uzme još milijarda evra za izragdnju lokalne i regionalne puteve.

Ako u drugom kvartalu rast bude preko 10 odsto, BDP u 2021. biće preko 7 odsto

Vučić je rekao odgovarajući na izjavu predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića da će javni dug Srbije biti uvećan preko 60 odsto BDP-a zbog velikih troškova države, da sve zavisi od privrednog rasta i vakcinacije, kao i da će ukoliko u drugom kvartalu rast bude preko 10 ili 11 odsto, BDP u 2021. možda iznositi i preko sedam odsto, a javni dug biti i manji od sadašnjih 58 odsto.

Vučić je rekao da je posao Fiskalnog saveta da kaže da se ne povećaju plate i penzije, da uvek treba da se potroši manje.

Predsednik je gostujući na Pinku rekao da je Srbija imala rast BDP u prvom kvartalu od čak 1,2 odsto umesto planiranih minus 1,3 odsto.

Vučić objašnjava da je država uspela ranije sa 78 odsto javnog duga da ga smanji na 52 odsto, koji sada iznosi oko 58 odsto, dok je u mnogim drugim razvijenim zemljama i preko 100 i 200 odsto zbog kovid krize.

"Verujemo da ćemo održati javni dug ispod 60 odsto do kraja godine", istakao je Vučić.

Kako kaže: "Ne postoji nijedna zemlja u Evropi koja je manjom brzinom, možda jedna ili dve, koja je imala manji rast javnog duga u vreme korone".

"Ako budemo imali rast preko šest odsto, svakako će javni dug biti ispod 60 odsto BDP-a", dodao je predsednik.

Dodao je da nam sve zavisi od privrednog rasta i vakcinacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: