Propao privatni fakultet u Banjaluci

Ekspanzija privatnog obrazovanja u Banjaluci polako se izgleda bliži svom kraju.

Izvor: B92

Utorak, 04.05.2021.

12:10

Propao privatni fakultet u Banjaluci
Foto: Depositphotos/moonlight

Ono što je do pre nekoliko godina bilo nezamislivo desilo se, a to je da je jedan privatni fakultet zatvoren.

Reč je o Komunikološkom koledžu "Kapa FI" u vlasništvu profesora Aleksandra Bogdanića, koji je pre nekoliko dana zvanično ugašen.

Bogdanić je pokrenuo skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak. Kao osnivaču mu je pripala pokretna i nepokretna imovina koju je uložio, među kojom i poslovni objekat u Vojvođanskoj ulici u Banjaluci, piše portal Capital.

"Likvidacioni postupak je otvoren i istovremeno zaključen 20. aprila kada je Rešenje o otvaranju i istovremenom zaključenju postupka likvidacije objavljeno na oglasnoj tabli Suda", navodi se u obaveštenju suda.

To što je ostao bez fakulteta za Bogdanovića ne znači da je ostao i bez posla. Naime, on i dalje radi kao redovan profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Finansijski izveštaji pokazuju kako je za ovu obrazovnu ustanovu najbolja bila 2012. godina, kada su ostvarili prihode od nepunih 260.000 KM, i dobit od 80.000 maraka.

Nakon toga je krenuo strmoglavi pad u prihodima, koji su 2019. godine iznosili 48.604 KM, zbog čega je prijavljen gubitak od 16.087 KM.

Negativno su poslovali i u 2017. i 2018. godini, pa vlasniku nije preostalo ništa nego da stavi ključ u bravu.

Na njihovoj internet-prezentaciji se navodi kako su prva privatna visokoškolska ustanova u RS i BiH, osnovana 2000. godine, te prva visokoškolska ustanova za oblast komunikologije u RS i BiH.

Bili su akreditovani i licencirani za studijske programe komunikologije, engleskog jezika i dizajna.

Oko 75 njihovih studenata je završavalo studije u roku, 15 odsto u periodu od pet godina, a 10 odsto je studiralo duže od pet godina.

"70 odsto diplomaca pronalazi posao u prvoj godini nakon završetka studija", hvalili su se na sajtu Komunikološkog koledža u Banjaluci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: