Kako do para za stolariju, fasadu, krov, grejanje? Razmatra se važna olakšica

U Srbiji se, zbog loše izolacije, troši čak četiri do pet puta više električne i toplotne energije nego u EU, odnosno oko 40 odsto energije se "baci”.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.05.2021.

09:11

Kako do para za stolariju, fasadu, krov, grejanje? Razmatra se važna olakšica
Ilustracija: Kuchina/Shutterstock

Na to je juče podsetila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, gostujući na Televiziji Prva.

Pitali smo resorno ministarstvo kako će se stvari unaprediti. Na prvom mestu tu je zamena stolarije u domovima građana, o kojoj se dosta pričalo u proteklom periodu. Radi se, podsetimo, o programu koji predviđa da građani za ove radove plaćaju samo pola cene, dok bi jednu četvrtinu platila jedinica lokalne samouprave, a preostalu četvrtinu Ministarstvo. Više o uštedi koju bi to donelo za "džep običnog čoveka" možete pročitati u posebnom tekstu.

"Nakon formiranja Uprave za energetsku efikasnost, krećemo, za početak, sa realizacijom pilot projekta, koji se odnosi na javni poziv za finansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova predložen od strane jedinica lokalne samouprave (JLS). Prema tom mehanizmu JLS i Ministarstvo će subvencionisati troškove za energetsku sanaciju u iznosu od 50% ukupne vrednosti radova. Nakon prvog koraka, odnosno izbora programa, JLS će raspisati poziv za izbor privrednih subjekata koji će izvodili radove na energetskoj sanaciji stambenih objekata. Biće formirana lista privrednih subjekata koji će učestvovati u programu", kažu za B92.net iz Ministarstva rudarstva i energetike.

U nastavku će se, dodaju, raspisati javni poziv za prijavu građana za dodelu bespovratnih sredstava za finansiranje energetske sanacije.

"Na osnovu odobrenih prijava građana sredstva će se uplaćivati privrednim subjektima na osnovu faktura. JLS će vršiti kontrolu prijava građana izlaskom na teren pre donošenja odluke o dodeli subvencije i nakon realizacije radova kao uslov. U toku je planiranje sredstava za program energetske sanacije stambenih zgrada, kuća i stanova iz Budžeta RS za narednu godinu, ali se očekuju i dodatna sredstva međunarodnih finansijskih institucija", poručuju iz ove instucije.

Dakle, kako je naš portal nedavno i pisao, na finansijsku pomoć moći će da računaju i građani koji žive u stanovima, ali i oni koji žive u kućama.

"Pomenuti modeli podrazumevaju finansiranje mera energetske efikasnosti za porodične kuće, stanove i stambene zgrade. Razlika između finansiranja projekata energetske efikasnosti za stambenu zgradu i porodičnu kuću ili stan je da se ugovor o finansiranju stambene zgrade potpisuje sa stambenom zajednicom kao pravnim licem, a u slučaju kuće ili stana sa vlasnikom. Kada je reč o stambenim zgradama biće neophodna obavezujuća odluka stambene zajednice da se svi stanovi urede kroz zamenu stolarije a ceo objekat izoluje", pojašnjavaju u resornom ministarstvu.

Sem zamene stolarije, program će obuhvatiti i radove na fasadama, krovovima, grejnim sistemima. Uz to, razmišlja se i o mogućnosti dodatnog pojednostavljenja procesa prijave.

"Javne pozive za građane raspisuju jedinice lokalne samouprave, koje utvrđuju i kriterijume. Osim zamene prozora i vrata, građani će prema potrebi, moći da se prijave i za ilozaciju na fasadama, krovovima, kotlovima, kao i za izmene grejnih sistema. Podnosiće se jedna prijava, jer je cilj da imamo što jednostavnije procedure za građane. U fazi smo razmatranja mogućnosti sa jedinicama lokalnih samouprava i za elektronsku prijavu", ističu u Ministartvu rudarstva i energetike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: