Ne samo stolarija i ne samo u stanovima: Pogledajte šta ćete sve moći da zamenite upola cene

Građani će novu stolariju moći da plate upola cene. Ali ne samo to...

Izvor: B92/A.R.

Subota, 24.04.2021.

15:40

Ne samo stolarija i ne samo u stanovima: Pogledajte šta ćete sve moći da zamenite upola cene
Ilustracija: New Africa/Shutterstock

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv jedinicama lokalne samouprave za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

Time je konačno odgovoreno na pitanje mnogih građana - hoće li i ljudi koji žive u kućama (a ne samo stanovima) moći da računaju na finansijsku pomoć prilikom zamene stolarije u domu. Radi se, podsetimo, o programu koji predviđa da građani za ove radove plaćaju samo pola cene, dok bi jednu četvrtinu platila jedinica lokalne samouprave, a preostalu četvrtinu Ministarstvo. Više o uštedi koju bi to donelo za "džep običnog čoveka" možete pročitati u posebnom tekstu.

ŠTA SVE MOŽETE DA RADITE S DOBIJENIM NOVCEM?

Ipak, stolarija će biti samo jedna od opcija. Naime, kako se navodi u zvaničnoj dokumentaciji, obuhvaćene su sledeće mere energetske efikasnosti:

1) unapređenje termičkog omotača putem pojedinačnih mera:

a) zamene spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača;

b) postavljanja termičke izolacije zidova, krova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru;

2) unapređenje termotehničkih sistema objekta putem zamene sistema ili dela sistema efikasnijim sistemom sledećim pojedinačnim merama:

a) zamenom postojećeg kotla efikasnijim kotlom (grejač prostora ili kombinovani grejač);

b) ugradnjom toplotnih pumpi (grejač prostora ili kombinovani grejač);

c) ugradnjom elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi;

d) opremanjem izvora toplote (radijatora) sa termostatskim ventilima i ostalom neophodnom armaturom;

e) opremanjem sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu (kalorimetri, delitelji toplote, balans ventili);

f) zamenom postojećih i ugradnjom novih efikasnih uređaja za klimatizaciju;

g) zamenom postojećih ili ugradnjom novih sistema za ventilaciju sa rekuperacijom toplote;

3) ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode.
Ilustracija: Billion Photos/Shutterstock
OBRATITE PAŽNJU NA VRSTU GORIVA

Po svemu sudeći, izbor novog izvora toplote neće biti baš proizvoljan - i tu postoje ograničenja.

Naime, kako se dodaje u javnom pozivu, ugradnja novog izvora toplote biće prihvaćena isključivo ako se kao gorivo koristi: drvna biomasa (pelet, briket, sečka, pirolizu drveta), prirodan gas ili tečni naftni gas.

OPŠTINE NA POTEZU

Ovo je tek jedan od prvih koraka ka realizaciji programa, budući da je ovaj javni poziv upućen jednicima lokalne samouprave, a zasad još nema preciznih informacija kada bi mogla da krene prijava građana za finansijska sredstva, niti kako će taj proces tačno izgledati.

U javnom pozivu stoji i 6 kriterijuma za izbor lokalnih samouprava - oni su: spremnost za realizaciju; raznovrsnost ponuđenih mera za energetsku sanaciju; procenat budžeta opredeljen za realizaciju mera; procenat učešća lokalne samouprave u finansiranju projekta; iskustvo u realizaciji istih ili sličnih javnih poziva i razvijenost lokalne samouprave.

Rok za podnošenje prijava je 21. maj ove godine.

POMOĆ ZA TRI MILIONA DOMAĆINSTAVA

Podsetimo, kako je ranije najavljeno, u junu ove godine biće osnovana Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, nakon čega će se opštine i gradovi, ali i firme prijavljivati za učešće u programu podsticanja mera energetske efikasnosti u domaćinstvima i zamene peći. Do leta bi trebalo da se krene sa prvim javnim pozivima, što znači da bi na jesen bilo već konkretnih rezultata.

Pravo na ovu pomoć imalo bi oko tri miliona domaćinstava, a prema planu, do kraja godine, novu stolariju imalo bi oko 10 odsto domaćinstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: