Raspisan tender za aerodrom u Trebinju

Preduzeće Aerodromi Srbije raspisalo je danas tender za izradu planske i projektno - tehničke dokumentacije za gradnju Aerodroma Trebinje.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.04.2021.

17:21

Raspisan tender za aerodrom u Trebinju
Ilustracija: Depositphotos/happyalex

Ponude se mogu poslati do 17. maja u 12 časova, a otvaranje dokumentacije je pola sata kasnije u sedištu preduzeća u Nišu.

Planirana lokacija budućeg aerodroma je oko 14 km zapadno od centra grada Trebinja, u blizini mesta Taleža u Republici Srpskoj.

Gradnja Aerodroma Trebinje je zajednički projekat Srbije i Republike Sprske, a finansijer će biti Srbija, koja će i gazdovati aerodromom. Vrednost projekta je oko 50 miliona evra.

Ranije je najavljeno da bi prvi avioni sa aerodroma u Trebinju mogli da polete krajem 2021. godine, kada bi od Beograda do Trebinja moglo da se stigne za oko 40 minuta.

Kompleks aerodroma trebalo bi da obuhvata oko 282 ha, bez pristupnih saobraćajnica.

U tenderskoj dokumentaciji je navedeno da su objekti niskogradnje koje je potrebno planirati, projektovati i izgraditi na aerodromu poletno-sletna staza, staze za vožnju, platforme, helidrom, tehničke platforme za aerodromsku opremu, servisne sabraćajnice, perimetarski put i druge interne saobraćajnice, spasilačko-vatrogasni poligon, parking za posetice i zaposlene na aerodromu, kao i pristupne saobraćajnice i parterno uređenje.

Što se tiče objekata visokogradnje, gradiće se terminalna zgrada, toranj kontrole letenja, vatrogasna stanica, kargo terminal, skladište goriva sa pretakačkom i pumpnom stanicom, garaža za smeštaj aerodromske opreme i sredstava, terminal poslovne avijacije, hangar za vazduhoplove poslovne avijacije, ograda perimetra aerodroma i pomoćni objekti.

Projektant će investitoru ponuditi jedno od dva rešenja za dužinu poletno-sletne staze - 3.000 m ili 3.500 m, a njena planirana širina je 45 metara.

Terminalna zgrada je planirana za 1.100 putnika u vršnom satu (550 u dolasku i 550 u odlasku), dok će čekaonica za poslovne putnike imati svoj poseban gejt i biće kapaciteta minimalno 20 putnika.

U drugoj fazi izgradnje aerodroma planiran je i terminal poslovne avijacije kapaciteta za istovremenu opslugu minimalno četiri leta vazduhoplova kodnog slova B, koji će se graditi, kao i hangar za vazduhoplove poslovne avijacije kapaciteta za istovremeni smeštaj minimalno tri vazduhoplova kodnog slova B.

Takođe u drugoj fazi izgradnje aerodroma gradiće se i helidrom, pored platforme generalne avijacije i terminala poslovne avijacije, a biće namenjen za potrebe hitnog medicinskog transporta, traganje i spasavanje i poslovne letove.

U tenderu se navodi da prognozirani broj avio operacija od 2023. do 2037. iznosi 53.728 letova aviona veličine do Erbasovog modela A321 (najveći uskotrupni).

Dodaje se da objekti niskogradnje i visokogradnje na aerodromu treba da budu opremljeni odgovarajućim elektro-energetskim, protiv-požarnim, informacionim, telekomunikacionim, vodovodnim i kanalizacionim sistemima, kao i sistemima za klimatizaciju, grejanje i hlađenje, zatim rasvetom i sistemom svetlosnog obeležavanja, radio-navigacionim i meteorološkim sistemima, sistemima za kontrolu pristupa, daljinsko upravljanje i nadzor, trakastim transporterima i drugim specijalizovanim sistemima neophodnim za funkcionisanje civilnog vazdušnog saobraćaja na Aerodromu Trebinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: