Kako vratiti dug Kini: Vlada Crne Gore sada traži spas od Francuza

Kada je Crna Gora uzimala kredit od kineske Eksim banke za gradnju auto-puta od Bara do Boljara malo evropskih zvaničnika je mislilo da je to dobra ideja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2021.

11:10

Kako vratiti dug Kini: Vlada Crne Gore sada traži spas od Francuza
Foto: Depositphotos/underworld1

Sada mala, planinska zemlja traži pomoć Evropske unije da vrati dug Kini – a odgovor je do sada bio ne, piše Vašington post.

Međutim, iz Francuske su stigli signali nade, odakle je saopšteno da jedna od najuticajnijih članica EU traži način da pomogne Crnoj Gori, piše Cdm. Od danas u višednevnoj radnoj poseti Francuskoj boravi ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović.

Ranije je potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović od EU zatražio pomoć za otplatu duga Kini. Nakon toga su crnogorske euroobveznice doživele strmoglav pad.

Vašington post podseća da je ovaj problem isplivao na površinu prethodne nedelje nakon što se činilo da je Evropska komisija odbila zahtev za pomoć, ali glavni savetnik francuskog predsednika Emanuela Makrona rekao je da njegova zemlja traži način da pomogne Crnoj Gori.

“Svaka zemlja je slobodna da uspostavi sopstvene investicione ciljeve”, rekao je novinarima portparol Evropske komisije Peter Stano, napominjući da je EU već bila najveći izvor finansijske pomoći Crnoj Gori.

“Ne vraćamo kredite koje uzimaju od trećih lica”, poruka je EK.

EU zvaničnici i nacionalni lideri ostavili su otvorena vrata za druge oblike pomoći.

“Radimo sa Evropskom komisijom na pronalaženju evropske podrške i da se smanji zavisnost od Kine na Balkanu“, napisao je prošle nedelje na Tviteru francuski ministar za Evropu Kleman Bon.

“Previše direktno povezivanje pomoći sa zajmom moglo bi biti politički teško, jer mnogi EU zvaničnici ne žele da budu u poziciji da otplaćuju kineski kredit protiv kojeg su od samog početka”, piše u tekstu Vašington posta.

Prva otplata duga u Crnoj Gori dospeva ovog leta. Zajam od milijardu dolara gotovo je petina celokupne ekonomije zemlje.

Crnogorski lideri, kako piše Vašington post, tvrde da će ovog leta platiti prvu ratu čak i ako ne dobiju pomoć od EU. Kredit je uzet za izgradnju dela auto-puta do susedne Srbije. Iako put, koji takođe gradi kompanija iz Pekinga, kasni godinama, kineska državna razvojna banka ne nudi Crnoj Gori pauzu u otplati.

“Crna Gora se odvojila od Srbije 2006. godine, ali ima lošu drumsku i železničku infrastrukturu. Njeni čelnici videli su auto-put do susedne Srbije kao kartu za ponovno pokretanje njene ekonomije, koja je u velikoj meri zavisna od ruskih turista i investitora”, piše Vašington post.

Ali kritičari su govorili da je ugovor koji je Crna Gora potpisala sa Kinom učinio zemlju previše zavisnom od geopolitičkog aktera koji je sve više konkurent demokratijama širom sveta.

“Retko je da imate tako skup auto-put”, rekao je crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, koji je na toj funkciji od decembra prošle godine.

Vašington post dalje piše da je privredu Crne Gore poharala pandemija. Prema proceni Međunarodnog monetarnog fonda, ekonomija je u 2020. godini opala za više od 15 odsto, iako se očekuje da će se delimično oporaviti ove godine.

Sada Crna Gora želi da ojača svoje veze sa Evropskom unijom i smanji zavisnost od Rusije i Kine.

“Iako u našoj politici gledamo na zapad, naša ekonomija gleda na istok. U našem je strateškom interesu da povećamo ekonomske veze sa EU”, naveo je Spajić.

Rekao je da Crna Gora traži evropske razvojne fondove za pomoć u izgradnji infrastrukture.

“Refinansiranje kineskog zajma po nižoj stopi bio bi deo te pomoći”, rekao je on.

“Nečinjenje bi moglo dovesti do dramatičnih posledica. Tačni uslovi zajma Crne Gore ostaju tajni. Ali slični zajmovi u drugim državama zahtevali su zalog koji uključuje zemlju i infrastrukturu. Kada vlada Šri Lanke 2017. godine nije uspjela da plati Kini dugovanja, bila je prisiljena da stratešku luku nedaleko od južne obale Indije da Kinezima na upravljanje u narednih 99 godina”, navodi između ostalog Vašington post.

Vašington post zaključuje da je Peking poslednjih godina usmerio projekte na Zapadni Balkan, gde su zemlje koje su nekada činile Jugoslaviju na različite uključene u procese evrointegracija. Crnogorski sused Srbija postala je glavna destinacija za kineske investicije.

Vlada Krivokapića i Francuska

Da Vlada Zdravka Krivokapića računa na veliku pomoć Francuske javnost se nedavno uverila kada je saopšteno da je u pismu Emanuela Makrona upućenom crnogorskom premijeru, naglašeno da je aktuelna Vlada Crne Gore može da računa na pomoć i podršku Francuske.

Crnogorski ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović boraviće od danas do 22. aprila u radnoj poseti Francuskoj, na poziv Klemana Bona, državnog sekretara (ministra) za Evropu u Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Republike Francuske. Tokom posete, dva ministra će potpisati Sporazum o angažmanu Francuske razvojne agencije (AfD) u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: