Mali o pomoći za građane: Ko sve dobija novac i kada kreće prijava? VIDEO

Prijava za sve one koji žele da prime pomoć od "30 plus 30 evra" kreće 28. aprila i trajaće do 15. maja, kaže ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: B92

Subota, 17.04.2021.

09:28

Mali o pomoći za građane: Ko sve dobija novac i kada kreće prijava? VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

"Dvadeset i osmog aprila otvaramo stranicu Trezora Srbije za prijavu za sve one koji hoće da prime 30 plus 30 evra", rekao je Mali za TV Prva.

Oni koji primaju socijalnu pomoć i penzioneri ne moraju da se prijavljuju, a svi ostali punoletni građani koji žele ovu pomoć se prijavljuju, objasnio je Mali.

U maju sukcesivno kreće isplata prvih 30 evra, i do kraja maja će biti završena. Drugih 30 evra građani će dobiti u novembru, rekao je ministar.

U planu je i pomoć za nezaposlene, a kako navodi Mali, tu pomoć će dobiti svi oni koji su u četvrtak kada je doneta uredba bili evidentirani na birou za nezaposlene. "Dobiće u junu mesecu 60 evra", rekao je Mali.

Dve pune minimalne zarade, oko 500 evra dobiće svi samostalni umetnici, i dodatnih 500 evra zaposleni u oblasti ugostiteljstva, turizma, tursitički vodiči, rent a kar agencije, kaže Mali.

Govoreći o pomoći za građane na Kosovu i Metohiji, on je rekao da će svi tamo dobiti pomoć od 100 evra, kao i da će nezaposleni na KiM dobiti dodatnih 200 evra.

"Oni se ne prijavljuju, idemo preko Kancelarije za KiM, oni će svoj novac dobiti u maju", rekao je Mali.

On je podsetio i da će tri puta po pedeset evra biti uplaćena minimalna zarada za zaposlene u mikro, srednjim, velikim preduzećima, a prva isplata bila je u martu.

"Milion i 130 hiljada radnika dobilo je 50 odsto minimalne zarade. Imamo još dva puta po 50 odsto minimalne zarade", rekao je Mali.

Šest meseci će se isplaćivati i 600 evra po autobusu za autoprevozike, a prva isplata je u aprilu.

"Iz meseca u mesec, od aprila do novembra, Srbija će svakog meseca imati neku vrstu pomoći koju uplaćuje ili privredi ili sugrađanima", rekao je Mali.

Mali je najavio i rebalans budžeta za ovu godinu, a kako je objasnio, glavni razlog za to je treći paket pomoći.

"Prošle godine imali smo dva paketa pomoći ukupne vrednosti 704 milijarde dinara, to je skoro šest milijardi evra. Ovaj treći paket je vredan 257 milijardi dinara", rekao je Mali i dodao da je to 17,2 odsto jednogodišnjeg BDP-a.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: