Beg investitora, svi upiru prst u Abazovića

Najuticajnija crnogorska opoziciona stranka DPS Mila Ðukanovića oštro je kritikovala potpredsednika crnogorske vlade Dritana Abazovića.

Izvor: B92

Petak, 16.04.2021.

13:11

Beg investitora, svi upiru prst u Abazovića
Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Kritike su uputili zbog, kako navode, "neznanja i neozbiljnog, gotovo šarlatanskog pristupa ozbiljnim državnim poslovima".

Demonstrirajući sve to otkad je stupio na funkciju, izazvao je, navode, očiglednu i veoma lošu posledicu - najveći dnevni pad vrednosti državnih obveznica u istoriji.

"Abazović je ne tako davno, u svojstvu poslanika, pomešao Tajland i Tajvan i kačio crnogorsku državnu zastavu u državi koju Crna Gora i još oko 150 država sveta ne priznaju. Sada, čvrsto verujući da je ne samo ekspert za bezbednost, nego i za ekonomiju, pokušao je da pred evropskim poslanicima briljira na polju investicija”, navode iz DPS-a.

Prema njihovim rečima, posledice ovako neodgovornog ponašanja su ogromna šteta državi Crnoj Gori i njenoj ekonomiji.

“Njegov populistički pristup politici, neozbiljan nastup i neodgovorne izjave u vezi sa kineskim dugom, proizvele su dramatične posledice, navode.

Iz DPS-a podsećaju vladu i njene ministre da su se na početku mandata zadužili zemlju za skoro milijardu evra, zato što im je prethodna vlada ostavila stabilnu finansijsku situaciju.

"Zato tražimo od vlade hitnu reakciju i stabilizovanje prilika na tržištu obveznica, kako bi se zaustavio sunovrat njihove vrednosti i makar malo umanjila šteta koju je Abazović proizveo”, poručuju iz DPS-a, preneo je podgorički portal CdM.

Oglasila se i struka

Profesor na Fakultetu za menadžment u Podgorici i ekonomski analitičar Vasilije Kostić takođe smatra da su na rekordan dnevni pad vrednosti crnogoroskih obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, od 6,4 posto, uticale neodmerene izjave vladinih zvaničnika.
Ilustracija: Depositphotos, Thomaspajot
Istorijski pad crnogorskih državnih dužničkih hartija se, prema pisanju portala CdM, dogodio nakon izjava iz vlade, tačnije izjava Abazovića, koji je, nakon molbe Briselu da neka evropska banka preuzme kredit od Eksim banke za prvu deonicu auto-puta, rekao za BBC da bi Crna Gora teoretski mogla da ostane bez dela teritorije ako se ne bude poštovao ugovor sa Kinezima.

Profesor Kostić kaže da ovaj slučaj treba da bude opomena državnim zvaničnicima, kao i političarima da olako ne izriču sudove o stanju javnih finansija, pogotovo kada je to stanje daleko od dobrog.

“Svaka izgovorena reč sa visoke državne pozicije ili od visoko rangiranih političara ima svoju težinu, 'cenu' na finansijskim tržištima na kojima se na izvestan način trguje očekivanjima, pa je time relevantno sve ono što ih oblikuje bilo u pozitivniom ili negativnom smeru", navodi Kostić u izjavi za CdM.

Dodaje da, imajući to u vidu, ne čudi da su investitori uznemireni izjavama vladinih zvaničnika "bežali" iz crnogorskih hartija i time obarali njihovu vrednost.

Prema njegovim rečima, teško je predvideti kakve to posledice može da ima jer, su ćudi finansijskih tržišta nepredvidive, ali je, ističe, sasvim sigurno da ne podržavaju kredibilitet Crne Gore i sigurnost u ostvarenje prihoda na kupljene obveznice.

“Ono što je sigurno treba meritornim informacijama sa meritornog mesta umiriti investitore, odnosno anulirati trenutno dramatično lošu percepciju i nepoverenje u finansijsku sposobnost Crne Gore, u njene javne finansije", smatra Kostić.

Ukoliko se to sprovede na kompetentan način, odnosno vrati se poverenje investitora, veruje da ovo može biti samo kratkotrajna reakcija tržišta i da će se stvari vratiti u normalu s neznatnom oscilacijom u odnosu na uobičajene.

Direktor sektora za finansijska tržišta u crnogorskoj Hipotekarnoj banci Gojko Maksimović izjavio je da "trenutno vlada velika rasprodaja crnogorskih evroobveznica, nastala usled nepreciznih interpretacija o dugovanju prema Eksim banci”, podseća CdM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: