Šta su garantne penzije? "U Hrvatskoj 106, moj predlog da kod nas bude bar 107 evra" VIDEO

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je da je postignuta saglasnost da se koriguje postojeći model švajcarske formule za rast penzija.

Izvor: B92, TV Prva

Petak, 16.04.2021.

09:35

Šta su garantne penzije?
Foto: Printskrin, TV Prva

On je ovog jutra bio gost Televizije Prva.

"Ta švajcarska formula je bio jedan bitan iskorak, da otklonimo arbitrarnost, da znamo pravila po kojima se penzije usklađuju. Ipak, ona nije idealna, kao što ništa nije idealno. Slabosti su jednostavne - na duži rok penzije gube trku sa zaradama. Zarade rastu 10,6 posto, penzije rastu 5,9 - računica je jednostavna i tu ne treba mnogo pameti", kazao je Krkobabić.

Takođe, povećavaju se razlike između najviših i najnižih penzija.

"Ako imate penziju od 100.000 dinara, a raste 5,9 posto - to je 5.900 dinara. Ako imate penziju od 10.000 dinara, ona raste 590. To su neke nepravilnosti na koje ukazujemo", dodao je.

Garantna penzija

Tu su i ljudi koji neće ostvariti pravo na penziju.

"Različiti su razlozi - nemaju godine života, nemaju godine staža, nisu radili, nisu uplaćivali - ima ih veliki broj, a od nečega moraju da žive. Naš stav je da tu moramo da damo neku vrstu garantne penzije, to je vrsta specijalnog socijalnog davanja", kazao je.

Prema njegovim rečima, nedavno je u Hrvatskoj to definisano i iznosi 106 evra.

"Pošto se mi takmičimo s Hrvatskom i u BDP-u i u sličnim stvarima, evo moj predlog je da razmislimo da to bude bar 107 evra", izjavio je ministar.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: