Ziđin: Rudnik Jama nije zatvoren

Kompanija Ziđin koper ističe da borska Jama nije zatvorena već da je zaustavila izgradnju ventilacionih okana za rudnik, kao i da će zaštititi građane od buke.

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2021.

18:23

Ziđin: Rudnik Jama nije zatvoren
Foto: Depositphotos/yeti88

Da podsetimo, juče je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je kako je zbog zaštite životne sredine Ziđinu u Boru zatvoren rudnik Jama. Takođe je navela i da ta kompanija mora do 30. aprila potpuno da završi novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda kako bi se reka Pek zaštitila od zagađenja.

Kompanija je saopštila je da je po nalogu rudarske inspekcije obustavila izgradnju novih ventilacionih okana za rudnik Jama i poručila da će reagovati u skladu sa predstavkama građana koji žive u blizini tog mesta.

"Ventilaciona okna će biti postavljena blizu naseljenih mesta i zbog toga je važno da sa ljudima razgovaramo i u kampanji ''od vrata do vrata'' ih pitamo šta to kompanija može za njih da uradi. Jer, jedino u neposrednom kontaktu sa građanima možemo saznati šta im, osim buke, smeta i kako da to popravimo. A, kompanija je spremna da uloži u to", rekao je generalni direktor Srbija Ziđin koper Ðian Siming.

Obustavljeni su pripremni radovi, kako je navedeno, prvenstveno zbog buke koja smeta meštanima, pošto je reč o nadzemnim poslovima, dok se eksploatacija rude bakra u rudniku Jama nesmetano odvija duboko pod zemljom.

Ziđin navodi da pripremni radovi za izgradnju novih ventilacionih okana za taj rudnik nemaju nikakvu direktnu vezu sa rudarenjem u Jami, jer ono nikoga ne ugrožava.

"Uložili smo, a ulažemo i dalje ogromne napore da otklonimo decenijske probleme koji datiraju iz perioda rada nekadašnjeg RTB-a Bor. Moramo zaštititi od buke porodice koje žive u blizini ventilacionih okana koja treba da budu izgrađena. Ona se postavljaju blizu naseljenih mesta i zbog toga je važno da sa ljudima razgovaramo i u kampanji ''od vrata do vrata'' ih pitamo šta to kompanija može za njih da uradi, a da ih ni na koji način ne ugrožava", naveo je Ðian.

Takođe, ističe da je jedino u neposrednom kontaktu sa građanima mogu da saznaju šta im, osim buke, smeta i kako da to poprave.

"A, kompanija je spremna da uloži u to. Ekologija i zdravlje građana naročito su nam važni i zato će poseban akcenat biti na bezbednosti i zdravlju ljudi i zaštiti životne sredine", naveo je Ðian.

Ventilaciona okna, kao neophodan sastavni deo rudarskih instalacija, postoje u svim rudnicima sa podzemnom eksploatacijom i imaju ulogu da obezbede bolje radno okruženje i dobar kvalitet vazduha za rudare, kažu u Ziđinu.

Dodaju da Ziđin zbog toga, radi bolje cirkulacije vazduha u borskoj Jami, treba da izgradi jedno novo servisno i tri ventilaciona okna.

Novo servisno okno je tik pored starog, kod upravne zgrade rudnika Jama i ono će služiti za servisiranje dubljih delova rudnika. Tri ventilaciona okna, za ulazak i izlazak vetrene struje, biće izgrađena iznad gradske bolnice i u naseljima Kormaroš i Zmajevo.

Sva četiri tornja montažnog su tipa i služe kao postolje za opremu u oknima. Postavljena su u sklopu pripremnih aktivnosti i predstavljaju zaštitu prilikom izgradnje okana na zemljištu koje je u vlasništvu kompanije.

Sve aktivnosti koje prate njihovu izgradnju sprovode se u skladu sa Sporazumom o strateškom partnerstvu zaključenim sa Republikom Srbijom i uz strogo poštovanje srpskih zakona, navodi Ziđin.

Delegacija Rudnika bakra Bor u čijem sastavu posluje rudnik Jama, kako je navedeno, već razgovara sa predstavnicima mesnih zajednica, na čijim teritorijama su postavljeni samo tornjevi za ventilaciona okna koja u budućnosti treba da budu izgrađena.

"Srbija Ziđin koper je od početka 2019. do kraja 2020. godine u zajednički projekat sa Vladom Srbije investirala oko 700 miliona dolara, od čega je gotovo 75 miliona dolara uloženo u ekologiju i zaštitu na radu. U ove oblasti rada je za 2021-2022. planirano ulaganje dodatnih 20 miliona dolara", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: