Pirot dobija najmoderniji regionalni reciklažni centar

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas radove na gradnji linije za odvajanje otpada u pirotskoj regionalnoj deponiji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.04.2021.

14:19

Pirot dobija najmoderniji regionalni reciklažni centar
Foto: Tanjug/ALEKSANDAR CIRIC

Vrednost radova, za koje je resorno ministarstvo opredelilo 170 miliona dinara, iznosi 270 miliona dinara.

Vujovićeva je najavila da će Pirot dobiti najmoderniji reciklažni centar.

Ministarka je rekla da su planovi za tu lokaciju još ambiciozniji, pa će Pirot po završetku projekata, koje ministarstvo sprovodi uz podršku evropskih partnera, dobiti jedan od najmodernijih regionalnih reciklažnih centara u Srbiji.

"Linija za sekundarnu separaciju će odvajati suvi od mokrog otpada. Ako bi se bar 15 odsto komunalnog otpada recikliralo i ponovo upotrebilo, time bi se produžio vek deponije, što je veoma značajno, imajući u vidu da se na ovu deponiju dovozi i tretira otpad i iz Babušnice, Bele Palanke i Dimitrovgrada", rekla je ministarka ističući da je to značajan ekološki projekat za čitav Pirotski okrug.

Ministarstvo je, kako je dodala, opredelilo i 160 miliona dinara za izgradnju transfer stanice u Knjaževcu, pa će i po završetku tog projekta, deo otpada iz Knjaževca, Soko Banje i Svrljiga, takođe, stizati do pirotske deponije.

Iz IPA fondova planirana su ulaganja za primarnu separaciju otpada, a kroz kredit Evropske banke za obnovu i razvoj ulaganje od 6,5 miliona evra za proširenje dvorišta deponije i kompostanu.

"Kao resorna ministarka i kao građanka ove zemlje ponosna sam na ove projekte, jer će Pirot dobiti regionalni reciklažni centar po evropskim standardima, što će smanjiti zagađenost i podići kvalitet života građana", rekla je Vujović.

Ministarka je čestitala gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću na uspešno osmišljenom projektu pošumljavanja, za koji je ministarstvo već prebacilo gradu oko 500.000 dinara, kako bi zasadila nova stabla u naselju Novi Zavoj.

"Kao što je ekologija među top tri prioriteta ove vlade, tako želimo i da bude u vrhu liste prioriteta svake lokalne samouprave. Želimo da ih podstaknemo da i one daju svoj maksimum, jer je to način da unapredimo stanje u ekologiji. A vreme će pokazati da ćemo brže i efikasnije rešavati zaostale probleme iz prošlosti", poručila je Vujović.

Ministarka je objasnila da se projekat za reciklažni centar u Pirotu odvija u tri faze i da se sada završava druga faza.

"Za treću fazu ministarstvo je već prebacilo sredstva i danas smo razgovarali sa gradonačelnikom i direktorom Regionalne deponije Nebojšom Ivanovim o dinamici sprovođenja potrebne nabavke opreme za potrebe postrojenja za sekundarnu separaciju otpada. Obišli smo i staro smetlište koje treba da se sanira kako bi se obezbedio prostor za proširenje industrijske zone".

Ministarka je kazala i da je tendencija u našoj zemlji da se prošire zaštićena područja.

"Sa sadašnjih sedam odsto biće povećano na devet. Takođe, iniciraćemo i kompletnu zaštitu područja Stare planine, a takođe smo i kroz naš zakon a i sugerisali smo Ministarstvu rudarstva i energetike da bude totalna zabrana izgradnje mini-hidroelektrana u prvoj, drugoj i trećoj zoni zaštite. Svakako ćemo slušati i civilni sektor, struku, a javna rasprava koja je završena upravo tome i služi-kazala je ministarka Vujović.

Ona se osvrnula i na proteste organizacija koje se predstavljaju ekološkim.

"Ono što je vezano za ''ekološki ustanak'', jeste to da se oni nikada nisu obratili minsitarstvu sa zahtevima i nisu razgovarali na te i slične teme. Vrata ministarstva su otvorena da se svi zajedno borimo. Kada govorimo o ''ekološkom ustanku'', tu je bilo i frilensera i antivaksera i svega, sigurno da ima ljudi koji se iskreno bore za svoje ciljeve, ali kada čujete pogrdne reči na račun predsednika, predsednicu vlade, onda vidite da to ima političku konotaciju i da je tema ekologije i zaštite životne sredine iskorišćena na jedan pogrdan način i da ih to u stvari i ne zanima, već da uvredama pokušaju da minimalizuju rad ove vlade i predsednika države", kazala je Vujović.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kazao je da grad ima mnogo spremnih projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

"Radi se projekat primarne separacije koji će zaživeti ove godine, gradi se postrojenje za sekundarnu separaciju otpada koje će kada bude završeno sa opremom i mehanizacijom biti vredno dva miliona evra. Blizu smo potpisivanju ugovora za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a reč je o projektu vrednom 15 miliona evra. Veliku zahvalnost dugujemo Ministarstvu zaštite životne sredine koje nam je odobravalo značajnu pomoć i novčana sredstva za projekte iz oblasti ekologije".

Rekultivacije starog smetlišta koja treba da se radi u saradnji sa ministarstvo koštaće između 2,5 i tri miliona evra, naveo je on.

"Projekat izgradnje kompostane koja će omogućiti produženje veka deponije je takođe vredna oko 25 miliona evra. Ekologija jeste skupa, ali mi kontinuirano radimo više od deset godina i bez pomoći države, nadležnog ministarstva i EU, koja je podržala izgradnju Regionalne deponije Pirot, mi ne bi mogli da uradimo sve ono što smo uradili. Postavićemo i stanicu za merenje kvaliteta vazduha u Pirotu", kazao je gradonačelnik.

Direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov istakao je da se do kraja ove godine očekuje puštanje u probni rad moderne linije za sekundarnu separaciju otpada, kao i da su u pripremi brojni projekti koji se tiču proširenja kapaciteta deponije, izgradnje kompostane i drugi projekti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: