Devizne rezerve 14,27 milijardi evra u martu, veće za 853 miliona

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su 14.27 milijardi evra na kraju marta 2021, što je za 852,8 miliona evra više nego u februaru.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.04.2021.

13:00

Devizne rezerve 14,27 milijardi evra u martu, veće za 853 miliona
Foto: D.B.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 141 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, objavila je NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) povećane su u martu za 879,2 miliuona evra na 11,87 milijardi, u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Povećanje bruto deviznih rezervi, rezultat je prvenstveno priliva po osnovu emitovanja dvanaestogodišnje evroobveznice Republike Srbije u evrima (970,9 miliona evra) na međunarodnom finansijskom tržištu krajem februara, u nominalnom iznosu od 1,0 milijarde evra po kuponskoj stopi od 1,65 posto i stopi prinosa 1,92 procenta.

Pored toga, neto prilivi u devizne rezerve su tokom marta ostvareni i po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 88,1 miliona evra).

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti (162,6 miliona evra), aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (neto efekat po osnovu svop transakcija 113 miliona evra) i odlive po drugim osnovima (ukupno neto 88,0 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u martu dodatno je uticao pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 157,4 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 468 miliona evra i bio je za 13 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva tri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.525,8 miliona evra.

U martu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u martu kupila i prodala isti iznos deviza (po 45,0 miliona evra).

Posmatrano od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto prodala 50 miliona evra, navodi se u saopštenju centralne banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: