Građani bi da im država ponovo otvara fabrike i zapošljava

Gotovo polovina punoletnih građana BiH smatra kako je ekonomija u zemlji u protekle četiri godine nazadovala.

Izvor: B92

Petak, 09.04.2021.

14:58

Građani bi da im država ponovo otvara fabrike i zapošljava
Ilustracija: r.classen/Shutterstock

Više od dve trećine njih ekonomsko stanje u zemlji ocenjuje lošim, pokazuje istraživanje Centra za politiku i upravljanje (CPU).

U njemu se vidi kako više od pola stanovnika smatra da državna preduzeća ne treba privatizovati te da je neophodno da država otvori nove fabrike u svom vlasništvu kako bi se otvorilo više radnih mesta, prenosi portal Kapital (Capital).

Za siromaštvo u zemlji krive korupciju i političku kontrolu ekonomije i većina ih smatra kako se u budućnosti neće mnogo toga promeniti nabolje.

Kako građani vide ekonomiju BiH?

Zahvaljujući skromnim stopama ekonomskog rasta pre krize izazvane pandemijom, samo 11% građana smatra da se zemlja u poslednje četiri godine ekonomski razvijala, dok skoro polovina punoletnog stanovništva, njih 47%, smatra da je ekonomija nazadovala. 39 odsto je mišljenja da je ekonomija stagnirala.

Čak 77% građana saglasno je sa tvrdnjom da je pravna nesigurnost jedna od najznačajnih prepreka za rast investicija u zemlji.

Zbog dosadašnjeg procesa sprovođenja privatizacije koju je karakterisao manjak transparentosti i loši ekonomski efekti, kod većine građana još postoji bojazan da će proces privatizacije rezultirati negativnim posledicama.

Preko polovine stanovništva BiH smatra da državna preduzeća ne treba privatizovati (54%), dok 42% podržava privatizaciju svih ili kompanija koje nisu od strateškog značaja.

Čak 86% građana smatra da država treba da subvencioniše otvaranje radnih mesta. Odgovornost za pronalazak posla 10% građana pripisuje pojedincu – koji je po njihovom mišljenju sam odgovoran za pronalazak svog zaposlenja, 53% smatra da je obaveza države da svakome obezbedi adekvatno profesionalno obrazovanje ili prekvalifikaciju kako bi pojedinac sebi našao posao, a 37% građana smatra da je država dužna da svakom pojedincu nađe posao.

Rešenje za otvaranje novih radnih mesta je za 43% stanovnika u otvaranju novih fabrika u državnom vlasništvu, a skoro jednak broj (42%) građana smatra da je neophodno da država uredi sistem tako da građani sami pokreću biznise i otvaraju nova radna mesta. Za 14% građana rešenje je da država subvencioniše privredu. Bogatiji treba da plaćaju veći porez

Osam od deset građana BiH saglasno je sa stavovima da bi bogatiji slojevi društva trebalo da plaćaju veću stopu poreza na dohodak, te da je potrebno smanjiti porezno opterećenje rada.

44% njih smatra da stopu PDV-a od 17% ne treba menjati, 35% smatra da je potrebno uvesti dve stope PDV-a, jer jedna stopa PDV-a nije pravedna, dok 14% građana smatra da bi stopu PDV-a bilo opravdano povećati, ukoliko bi se dodatnim prihodima osigurala bolja zdravstvena usluga za sve građane.

Šest od deset građana BiH se ne oseća slobodno i sigurno da pokrene sopstveni biznis.

To ne iznenađuje, imajući u vidu opšte lošu percepciju oporezivanja rada i činjenicu da 67% građana smatra da je zadatak inspekcija da pokaže snagu i strogoću prema preduzećma koja krše propise, dok tek 15% građana smatra da inspekcije treba da imaju partnerski odnos s preduzećima kako bi im pomogle u poštovanju propisa.

Sedam od deset njih smatra da je poljoprivreda karta za ubrzani razvoj.

Većina ispitanika je stava da država treba da pomogne izvoznicima. Osam od deset smatra da ne treba uvoziti ono što se može proizvoditi u BiH, a sedam od deset ispitanih smatra da razvoj domaće industrije treba zaštiti carinama od konkurencije.

Više od polovine građana BiH smatra da državna preduzeća ne treba privatizovati. Četvrtina građana BiH smatra da većinu državnih preduzeća treba privatizovati, osim nekih ključnih, dok je jedan od deset građana BiH mišljenja da sva državna preduzeća treba privatizovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: