Evo gde su stvarno najskuplje nekretnine: Prosečna cena kvadrata 47.600 evra

Želite da kupite nekretninu u Monaku?

Izvor: B92

Petak, 09.04.2021.

10:50

Evo gde su stvarno najskuplje nekretnine: Prosečna cena kvadrata 47.600 evra
Foto: Shutterstock/tichr

Znajte da će vas koštati – cena kvadrata je više nego dvostruko veća u odnosu na Njujork!

Slikovita francuska enklava ponovo je proglašena za najskuplji deo sveta kada se radi o kupovini nekretnina, piše Luxlife.

U pitanju je čast koju je ovaj lokalitet dobio svake godine od 2017.

Ove godine, odneli su pobedu prilično ubedljivo – prosečna cena kvadrata je 47.600 evra, dok se na drugom mestu nalazi Hong Kong sa cenom od 39.600 evra. Njujork je zauzeo treću pozciju sa prosečenom cenom od 22.200 evra.

Brojevi reflektuju prodaje prošle godine, pa treba da znate da su nešto niži u odnosu na prethodnu zbog pandemije koronavirusa. Transakcije su pale za 11 procenata tokom godine, a posedi sa cenama ispod 5,8 miliona dolara bili su najaktivniji.

Šta doprinosi visokim cenama Monaka?

Pa, za početak, mediteranski lokalitet je visoko tražen zbog svojih poreskih beneficija – ovde se nekretnine i prihodi ne oporezuju.

Lokacija takođe govori sama za sebe – Monako zauzima predivnu obalu, sa izobiljem luksuznih odmarališta, dok se ovde svake godine održavaju prestižni Monaco Grand Prix i Monaco Yacht Show.

Prostor je od ključne važnosti – Monako je manji od njujorškog Central Parka, što objašnjava zašto je toliko teško domoći se svog komada zemlje ovde. Oko trećina stanovnika Monaka su milioneri, dok je stopa siromaštva ravna nuli.

Prošle godine, Monako je dobio nešto manje interesovanja od globalnih kupaca, prvenstveno zbog pandemije, pa su uglavnom lokalci kupovali nove posede. Ako su prethodne godine indikator bilo čega, teško da će Monako izgubiti svoju poziciju zbog ovog blagog pada, piše portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: