Šveđani počinju testiranje: Uskoro bi mogla da stigne e-kruna?

Švedska centralna banka planira da testira upotrebu digitalne valute e-krune u stvarnom svetu.

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2021.

09:18

Šveđani počinju testiranje: Uskoro bi mogla da stigne e-kruna?
Foto: Mykola Klym/Shutterstock

U taj projekat će uključiti i komercijalne banke.

Centralne banke širom sveta planiraju lansiranje digitalnih valuta centralnih banaka (CBDC) kao odgovor na smanjenje upotrebe gotovine i kao način ubrzavanja domaćih i međunarodnih plaćanja.

Do sada je pilot-projekat e-kruna simuliran samo u Riksbanci, prenosi Indeks, a u sledećoj fazi projekat će se proširiti tako da uključuje učesnike poput komercijalnih banaka, saopštila je centralna banka.

"Tehnologija pruža nove mogućnosti, no nije isprobana kada je reč o obradi plaćanja na malo i uz potreban nivo sigurnosti", navode iz Riksbanke.

Proba traje godinu dana

Pilot-projekat traje godinu dana, s ciljem testiranja mogućih načina za javno korišćenje e-krune u Švedskoj.

Riksbanka još ne može da potvrdi koje će banke ili pružaoci usluga platnog prometa pomoći u sledećoj fazi testiranja, ali je svrha proceniti kako bi e-kruna mogla da se koristi i za velika komercijalna i za mala plaćanja.

Istraživanje koje je u januaru sprovela Banka za međunarodna poravnanja pokazalo je da će centralne banke koje "pokrivaju" petinu svetske populacije verovatno početi da izdaju sopstvene digitalne valute u sledeće tri godine. Mnoge centralne banke vide CBDC kao sredstvo za sprečavanje konkurentnosti kriptovaluta i zadržavanje središnje uloge javnih vlasti u platnom sistemu.

Do sada je većina centralnih banaka došla samo do istraživanja CBDC-a. Samo su Bahami uveli CBDC, dok su Švedska i Kina započele testiranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: