Širi se Suecki kanal?

Uprava Sueskog kanala (SCA) razmatra proširenje južnog dela plovnog puta koji je prošle nedelje blokirao ogroman kontejnerski brod Ever Given.

Izvor: index.hr

Utorak, 06.04.2021.

19:29

Širi se Suecki kanal?
Foto: Profimedia/UPI

To je rekao predsedavajući Uprave Sueckog kanala, admiral Osama Rabie.

Brod Ever Given, dug 400 metara, zaglavio se 23. marta u južnom delu kanala zbog peščane oluje i snažnih vetrova koji su smanjili vidljivost. Promet je bio blokiran šest dana, što je prouzrokovalo velike poremećaje u globalnoj trgovini, prenosi Indeks.

Ever Given je u međuvremenu radi istrage preusmeren u jezero koje razdvaja dva dela kanala.

Uprava ističe da će i dalje kroz kanal propuštati velike brodove, dodajući da namerava da poboljša kapacitete za rešavanje problema koji bi mogli da se pojave u budućnosti.

"Pokušaćemo da nabavimo još dva tegljača vučne snage veće od 200 tona, 250 ili 280, zavisi", istakao je u razgovoru za Rojters Rabie.

Razmatra se i nabavka dizalice koja bi mogla da iskrca teret na visinama do 250 metara, rekao je Rabie. Uprava razmatra i mogućnost proširenja južnog dela kanala, na području na kojem se zaglavio Ever Given.

"Ako treba da se proširi deo dug 250 metara, možda ćemo (na kraju) da proširimo 400 metara", kaže Rabie.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: