Cena litijumskih baterija niža za neverovatnih 98 posto: Hoće li pojeftiniti električna vozila?

U poslednje tri decenije cena litijumskih baterija je niža za 98 posto i postoji uverenje da će ona biti još niža.

Izvor: klix.ba

Petak, 02.04.2021.

16:10

Cena litijumskih baterija niža za neverovatnih 98 posto: Hoće li pojeftiniti električna vozila?
Ilustracija: McLittle Stock/Shutterstock

Između ostalog, time će električna vozila biti znatno jeftinija, a životna sredina zdravija.

U navedenom periodu je razvoj baterija bio veoma dug. Na početku devedesetih godina kapacitet baterije dovoljan za jednu kuću je imao dnevni trošak od 75.000 dolara. Baterijske ćelije bile su teške 113 kilograma i velike koliko i pivska gajba, prenosi Kliks.

Trenutno se ista količina energije može isporučiti za manje od dve hiljade dolara iz baterije teške 40 kilograma i veličine ruksaka.

Takav tehnološki napredak je krucijalan za dekarbonizaciju globalne ekonomije. Problem u obnovljivim izvorima energije jeste u samim izvorima enerije - sunce ne sija uvijek i ne duva uvek vetar. Zbog toga postoje baterije u koje će se puniti energija, a koja će se koristiti kada ona nedostaje.

Baterije bi mogle biti posebno korisne prilikom korišćenja pojedinih uređaja za čije se funkcionisanje koristi mnogo energije proizvedene fosilnim gorivima. Među njima su i klima uređaji, a time bi se znatno smanjila emisija štetnih gasova.

Značaj za električna vozila

Prilično su važne i za razvoj, to jest proizvodnju električnih automobila. Od kada je kompanija Tesla 2008. godine napravila model Roadster s litijum-jonskim baterijama, broj električnih auotmobila je porastao na više od sedam miliona.

S obzirom na to da cijena baterije čini trećinu od ukupne cijene električnog automobila, smanjivanje troškova njihove proizvodnje je ključno da postanu konkurentni konvencionalnim automobilima.

Zašto se smanjuje cena baterija?

Cena baterija je sve niža i postavlja se pitanje zašto je to tako. Odgovor na ovo pitanje dali su Micah Ziegler i Jessika Trancik s Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (Massachusetts Institute of Technology).

Smatraju da se cena baterije smanjuje s povećanjem broja kompanija koje ih proizvode. Tako proizvođači dele troškove gradnje fabrika i podstiču dobavljače resursa na niže cene. Pomenuti američki istraživači su ukazali na to da je tome doprinelo i tehnološko znanje u smislu broja prijavljenih patenata. Zaključili su da je samo ova činjenica za posledicu imala pad cene od 40 posto.

Cilj za budućnost

Izvesno je da će se proizvodnja baterija i dalje razvijati. Trenutno prosečan trošak za jedan kilovat-sat energije iz litijum-jonske baterije iznosi 140 dolara. Cilj je da iznosi 100 dolara i tada bi već električni automobili mogli postati konkurentni onim konvencionalnim, oceniili su u konsultantskoj agenciji BloombergNEF. Proizvođači baterija bi mogli postići ovaj cilj u sledećih nekoliko godina.

Potražnja za baterijama će rasti, a njihova cena će biti sve niža, zaključili su u listu Economist.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: