Počeo prenos deonica: Kome odlazi Merkator?

U utorak 30. marta započeo je postupak prenosa akcija Poslovnog sistema Merkator (Mercator) na Fortenova grupu.

Izvor: Indikator.ba

Četvrtak, 01.04.2021.

09:36

Počeo prenos deonica: Kome odlazi Merkator?
Foto: EPA, ANTONIO BAT

Akcije koje je Sberbanka imala u poslovnim sistemima Merkator zamenjene su za udele u Fortenova grupi te je na Fortenova grupu preneto 18,53 posto deonica Merkatora. Udeo Sberbanke u vlasništvu Fortenova grupe time je narastao na 44 posto.

"Početak prenosa deonica Merkatora na Fortenova grupu i prodaja Poslovnog područja Zamrznuta hrana, koja je zaključena u ponedeljak, deo su optimizacije portfolija Fortenova grupe koja je usmerena na jačanje kapitalne strukture i konsolidaciju ključnih područja u kojima je Fortenova grupa tržišni lider. Kada započeti postupak transfera deonica Merkatora na Fortenova grupu bude završen, Fortenova grupa će s Merkatorom biti neupitni regionalni tržišni lider u maloprodaji, koji će imati znatne kapacitete za ulaganja i dalji rast", rekao je Fabris Peruško, komentarišući početak postupka prenosa deonica Merkatora, piše portal Indikator.

Peruško je takođe naglasio kako su kompanije Fortenova grupe u pandemijskoj godini bile ključne za osiguranje snabdevanja kupaca na tržištima na kojima posluju, zahvaljujući i hiljadama velikih i malih, domaćih i stranih dobavljača s kojima kompanije Fortenova grupe imaju dugotrajne i stabilne odnose.

"Predstojeća integracija Merkatora s maloprodajom Fortenova grupe je velika prilika za sve ključne dobavljače", istakao je Peruško, nadovezujući se na u sredu objavljen izveštaj slovenskog poverenika u Merkatoru, koji je potvrdio potpunu usklađenost poslovanja Merkatora sa slovenačkim Leks Mercatorom.

U izveštaju je istaknuto kako je Merkator svojim strateškim slovenačkim dobavljačima ponudio mogućnost potpisa dugoročnih ugovora o saradnji, koje su potpisali svi oni koji su u takvim ugovorima našli svoj poslovni interes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: