Najki podneo tužbu zbog "satanskih patika"

Najki će podneti tužbu protiv bruklinskog umetničkog kolektiva MSCHF zbog kontroverznih "satanskih patika" koje u đonovima sadrže kap ljudske krvi.

Izvor: B92

Utorak, 30.03.2021.

12:43

Najki podneo tužbu zbog
Foto: Profimedia

Patike koje koštaju 1.018 dolara, a na kojima se nalazi obrnuti krst, pentagram i natpis "Luke 10:18", napravljene su modifikacijom već postojećeg modela "Nike Air Max 97".

MSCHF je u ponedeljak pustio u prodaju 666 pari patika u saradnji sa reperom Lil Nas Eksom, a prodate su za manje od jednog minuta.

Kompanija Najki tvrdi da je to kršenje pravila o zaštitnom znaku.

Crveno-crne patike u prodaju je pustio MSCHF u ponedeljak, što se poklopilo sa izbacivanjem poslednje pesme Lil Nas Eksa, Montero (Call Me By Your Name). Pesma je izbačena u petak.

U spotu za pesmu reper se spušta iz raja u pakao niz šipku za striptiz, a nosi upravo ove patike.

Gigant u industriji sportske opreme rekao je u prijavi da ne odobrava ovaj model patika i da ih nisu autorizovali, preneo je Bi-Bi-Si.

Najki traži od suda da spreči MSCHF da prodaje patike i spreči upotrebu prepoznatljivog logoa ove kompanije.

"MSCHF i njihove neautorizovane 'satanske patike' mogu da izazovu zbunjenost i navedu na povezivanje njihovih proizvoda i kompanije Najki", navodi se u tužbi koju je podnela kompanija. "Zapravo, već postoje dokazi o značajnoj zabuni na tržištu, koji uključuju pozive na bojkot Najkija kao odgovor na proizvod koji je lansirao MSCHF, a koji su zasnovani na lažnim uverenjima da je kompanija Najki odobrila taj proizvod."

U tužbi se citira i tvit popularnog influensera u svetu obuće Sejnta, koji je na društvenim mrežama najavljivao izlazak ovih patika na tržište. I neki konzervativni političari su se pobunili, kao na primer guvernerka Južne Dakote Kristi Noem i još neki religiozni pratioci, koji su bili uvređeni dizajnom patika i zbog toga kritikovali repera i MSCHF na Tviteru.

Lil Nas Eks je na kritike odogovorio sa nekoliko mimova koje je podelio na svom nalogu na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: