Prodali su Frikom i Ledo, šta može biti sledeće?

Fortenova grupa i Nomad fuds limitid potpisali su kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 29.03.2021.

18:56

Prodali su Frikom i Ledo, šta može biti sledeće?
Foto: Depositphotos, Elnur_

Ona se sastoji od društava Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom te nekoliko manjih povezanih društava, a ugovor je vredan 615 miliona evra, saopšteno je iz Fortenove.

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić za Indeks je komentarisao prodaju Leda, navodeći kako se tako nešto moglo očekivati te da bi uskoro moglo doći i do prodaje ostalih firmi iz Fortenova grupe, te smatra da bi prva na redu mogla biti Jamnica.

Otkrio je da se ovde radi o zaista velikom poslu, te da je Fortenova jako dobro prošla.

"S obzirom na to da je Fortenova grupa u vlasništvu finansijskih institucija koje su u vlasništvo ušle silom prilika ili pak u potpuno nepredviđenim poslovnim okolnostima, oni su u neprirodnoj poziciji jer vlasništvo nad ovim firmama kao što je Ledo nisu njihov 'core business'. Oni su u tome spletom okolnosti kao posledica Lex Agrokora. Bilo je u potpunosti očekivano da će hteti doći do svog novca kombinacijom dveju stvari, isplatom dividende i eventualnom prodajom udela u Fortenovi. Firme koje su deo Fortenove posluju, ostvaruju zaradu i isplaćuju dividende Fortenovi, a druga stvar je prodaja udela, dakle firmi u sastavu Fortenove. Nomad Foods će sad Fortenovi isplatiti novac pa oni mogu vratiti kredite, mislim da će veći deo ovih sredstava od predaje otići na vraćanje 'roll-up' kredita", kazao je Grubišić za hrvatski portal.

Navodi kako je stoga bilo očekivano da će prodati firme, te navodi kako su uspeli postići odličnu cenu.

"Fortenova je kao prodavac s ovom cenom u datim okolnostima napravila fantastičan potez. Ovo je jako dobra cena za vlasnike Fortenova grupe", istakao je Grubišić.

O tome šta će ova prodaja značiti za Hrvatsku navodi kako se u javnosti pogrešno tumače neke stvari.

"Pre svega, Ledo nije u vlasništvu Hrvatske, nego je uvek bio u privatnom vlasništvu, treba se razbiti mit o tome šta za nas znači prodaja Leda. Ledo je u poslednjih 30 godina bio u privatnom vlasništvu koje je sad promenjeno. U tom smislu ako to gledamo, pitanje je šta ovo znači za sve deoničare koji su u odnosu s Ledom, to su radnici, dobavljači, kupci, kreditor i država. Njima bi trebalo biti u interesu da imaju snažnog vlasnika, to znači da će isporučivati dobre usluge, proizvode, plaćati dobavljačima, plaćati kamate te državi poreze, a delatnicima dati posao uz konkurentne plate. Ja sam i dalje protivnik Lex Agrokora i načina kako je razvlašćen bivši vlasnik Leda, no ako gledamo samo ovu transakciju u datim okolnostima, mislim da je napravljena transakcija koja sve može činiti zadovoljnima", istakao je Grubišić.

"Značajna transakcija koja se dugi niz godina nije dogodila u Hrvatskoj"

Objašnjava kako je reč o vrlo značajnoj transakciji, kakva se u Hrvatskoj dugi niz godina nije dogodila.

"Teško je setiti se dogovorenog posla te veličine. Ledo je biznis koji ne posluje samo u Hrvatskoj, izrazito velika vrednost Leda je i u BiH i Srbiji. Tako da ovo nije samo hrvatska već i regionalna transakcija. Ovako zvučno ime u prodaji se dogodilo poslednji put pre desetak godina kad je Atlantic preuzeo Drogu Kolinsku iako je to bila oko upola manja transakcija. No to je nešto što mi pada na pamet da je stotine miliona evra vredna transakcija", naveo je Grubišić.
Foto: Depositphotos, Pakhnyushchyy
"Može se očekivati dalja prodaja firmi iz Fortenova grupe"

Smatra i kako će ovakav razvoj situacije biti dobar za samu kompaniju Ledo koja bi mogla nastaviti bolji razvoj.

"Dosadašnjim vlasnicima Leda to nije bio 'core business', stoga je bilo realno da pokušavaju da prodaju budućnost Leda nekome ko u tome vidi veliki sinergijski potencijal. Mislim da će se kupac morati dobro naraditi da opravda cenu koju je platio. Nije problem platiti 615 miliona evra, već je pitanje mogu li to što su platili više od ostalih opravdati kroz povrat na tu investiciju", rekao je Grubišić.

Na kraju je zaključio kako se sad može očekivati dalja rasprodaja firmi iz Fortenova grupe, ističući kako je to realan scenario te da je samo pitanje vremena kad će se to i dogoditi.

"Ne bih se iznenadio da netko od zvučnih imena uskoro bude na tržištu. Pre svega mislim na proizvođača, a mislim da bi Jamnica mogla biti prva na redu nakon Leda, ona se nameće kao razuman kandidat s obzirom na veličinu firme i transakcije koja se može postići", kazao je Grubišić.

Novotni: Cena ne izgleda loše

Ekonomski analitičar Damir Novotni smatra kako se ovo moglo predvideti.

"Verujem da možemo očekivati prodaju još nekih delova grupe, to i jeste cilj, dalje finansijsko stabilizovanje. Kad ste prezaduženi, gledate prodati neki deo imovine i vratiti dug. Novi vlasnici počinju prodavati deo po deo da bi se prikupio novac kako bi vratili svoje uloge. A cena od 615 miliona evra ne izgleda loše. Nestle je pre koju godinu nudio 450 miliona pa Agrokor nije hteo prodati", dodaje Novotni.

Smatra da će Ledo ostati tu jer mu je, uostalom, tu i tržište.

"Kompanija je dobro, neće je niko micati iz Hrvatske. Nastaviće se pozicionirati u susednim zemljama. Bilo je i drugih velikih međunarodnih transakcija kod nas u poslednje vreme, ali ova je vidljiva jer je zanimljiva sva ta priča oko Agrokora", poručuje ekonomski analitičar podsećajući da je nedavno prodana IT kompanija Five za 40 miliona evra, što je u odnosu na veličinu preduzeća i njegov kapital neuporedivo značajnije nego transakcija s Ledom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: