Nova nada za propalog giganta iz Čačka: Za FRA, osim Rusa, zainteresovane još četiri kompanije

Nakon što je jedan od nekadašnjih giganata metalske industrije Fabrika reznog alata iz Čačka otišla u stečaj, od 452 radnika u pogonima će ostati njih 200.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.03.2021.

13:07

Nova nada za propalog giganta iz Čačka: Za FRA, osim Rusa, zainteresovane još četiri kompanije
Foto: RINA

Za one koji odlaze iz fabrike iz Ministarstva privrede biće izdvojeni paketi mera, radnicima će biti ponuđen socijani program i uplaćeni doprinosi, a prve isplate očekuju se za desetak dana.

"Isplate malo kasne jer administracija nije obavljena u predviđenom roku kao i prkupljanje svih podataka o radnicima. Oni koji imaju do 40 godina radnog staža dobijaju otpremninu po 200 evra za svaku godinu provedenu u fabrici u dinarskoj protivvrednosti. Ima i radnika koji spadaju u kategoriju od više od 40 godina radnog staža i za njih je pripremljen poseban paket, te će dobiti jednu trećinu bruto ličnog dohodka koji su ostvarili u fabrici u iznosu od 550 do milion i sto hiljada dinara. Radnicima kojima nisu isplaćene zarade biće isplaćeni lični dohodci iz Fonda solidarnosti Ministarstva privrede od 32 000 dinara", rekao je za Rinu Dušan Đelić, predsednik industrijskog sindikata FRA.

Vode se ozbiljni razgovori sa stranima partnerom o zakupu halskog prostora FRA, da bi se nastavila proizvodnja i gde bi radilo oko 200 radnika. Osim ruske kompanije „Bazis" iz Sankt Peterburga za pogone FRA, prem Đelićevim rečima, zainteresovane su još četiri kompanije.

„Cilj je da se proizvodnja nastavi, a u planu je da se kolektiv podmladi i na taj način dobije nova snaga i polet u radu“, kaže Đelić.

Nasleđenim problemima se lokalna saomuprava bavi pet godina, sa ciljem da se fabrika i radnici sačuvaju i omogući pozitivno poslovanje na tržištu.

"Sa Ministarstvom privrede i svim nadležnim državnim institucijama, održao sam 49 radnih sastanaka, sa namerom i konkretnim predlozima kako da pomognemo FRA.U proteklom periodu uložena su velika finansijska sredstva, kako bi se pospešila proizvodnja u fabrici i sačuvala radna mesta", pojasnio je Todorović.

On je istakao da će u narednom periodu nastaviti da se bori za najbolje rešenje za sve radnike FRA, kako bi im bilo omogućeno da nastave proizvodnju i uspešno posluju, da im budu uplaćeni doprinosi za penzijsko i socijalno osiguranje, socijalni program i da se isplate sve zaostale zarade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: