Hrvatska: Nude platu i od 2.000 €, niko neće da radi

Na brodovima pod hrvatskom zastavom stranim pomorcima zagarantovane su jednake plate.

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 16.03.2021.

21:50

Hrvatska: Nude platu i od 2.000 €, niko neće da radi
Foto: Depositphotos, zestmarina

Radna snaga u takozvanim nižim pomorskim zanimanjima hrvatske flote u međunarodnoj plovidbi stara je i ne obnavlja se - to su uglavnom ljudi u dobi pred penzijom, kada su mnogi od njih bolesni i ne bi trebalo više da plove i rade teške poslove, od 55 godina naviše, s tim da ih većina ima više od 60.

Kako prenosi Jutarnji list, mladi hrvatski pomorci, nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, žele da nastave školovanje i zanimaju ih samo počasna zanimanja, pa je nedostatak radne snage ono što pogađa sve hrvatske brodare čiji brodovi plove pod hrvatskom zastavom u međunarodnoj plovidbi.

U smeru rešavanja tog problema, lane u februaru potpisan je kolektivni ugovor kojim je pomorcima iz trećih zemalja, nečlanica EU, omogućeno da plove na brodovima pod hrvatskom zastavom, a Ministarstvo mora, pomorstva i veza počelo je da priznaje pomorske dozvole drugih zemalja.

Birokratski problemi

Novi je nacionalni kolektivni ugovor za pomorce državljane trećih zemalja na brodovima u međunarodnoj plovidbi hrvatske državne pripadnosti, koji važi do 31. decembra 2022. godine, potpisan ove godine, 13. januara. No, prema rečima Sandra Vidasa, direktora Hrvatskog udruženja brodara Mare Nostrum, za sada se na brodove koji plove pod hrvatskom zastavom nije ukrcao niko od stranaca.

"Na rešavanju ove problematike radimo već četiri godine i još se radi na otklanjanju svih birokratskih prepreka za zapošljavanje stranih pomoraca. Ovde govorimo o isključivo pomorskim zanimanjima, za kojima na hrvatskom tržištu rada nema ponude, iako je potražnja velika. Nastupali smo prema srednjim školama, ali mladi se žele školovati za počasna zanimanja. Poslovi kao što su, recimo, mazač stroja na brodu su vrlo teški, a iako su minimalne plate zagarantovane kolektivnim ugovorom, oni koji odluče ostati u tome odlaze na jahte", priča Vidas.

Stotinak radnika

Ističe da su novim kolektivnim ugovorom jednake plate zagarantovane i stranim pomorcima koji će ploviti na brodovima pod hrvatskom zastavom, a na pitanje o kojoj se visini primanja radi, odgovara da to zavisi od vrste broda, posla i ugovora, no da se one mogu kretati između 10 i 15 hiljada kuna (između 1.300 i 2.000 evra). Na pitanje o kolikom broju pomoraca koji su potrebni hrvatskim brodarima se radi, direktor odgovara da je to otprilike stotinak.

"Bilo je raznih iskustava s Filipincima, no na kraju se pokazalo da nam i mentalitetom i po ishrani i svemu ostalom, najviše odgovaraju Ukrajinci", priča Vidas, koji ne smatra da će nedostatak radne snage ugroziti hrvatske brodare, jer je plan EU prelazak na elektromotore do 2030, tako da će potreba za nižim zanimanjima postati znatno manja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: