Prevozno sredstvo koje je zaludelo Zapad

Širom sveta raste prodaja električnih bicikala koji imaju nekoliko značajnih prednosti u odnosu na druga prevozna sredstva.

Izvor: klix.ba

Petak, 12.03.2021.

10:53

Prevozno sredstvo koje je zaludelo Zapad
Foto: Golden Shrimp/Shutterstock

U Sjedinjenim Američkim Državama je prošle godine rast prodaje iznosio 145 posto. S druge strane, rast prodaje konvencionalnih bicikala u ovoj zemlji je bio 65 posto.

Ovaj rast se dešava i u Evropi, gde je tržište električnih bicikala poraslo za 23 posto. Pa tako jedan od deset Holanđana ove godine planira da kupi ovakav bicikl, prenosi portal Kliks (Klix).

Električni bicikl je lakše voziti, a posebno se to odnosi na vožnju na brdovitom terenu. Osim toga, omogućava dužu vožnju, jer biciklista koristi manje fizičke snage.

Ovi dvotočkaši su i ekološki prihvatljivi, a sve je popularniji sistem javnih električnih bicikala. Jedan javni električni bicikl se u Njujorku devet puta koristi tokom dana.

Biciklizam je generalno prošle godine doživeo veliku ekspanziju. Za 85 posto Amerikanaca je ovakav oblik transporta sigurniji od javnog prevoza tokom pandemije koronavirusa. Zbog toga sve više gradova gradi nove biciklističke staze.

Od početka pandemije evropske države su potrošile milijardu evra za biciklističku infrastrukturu, objavili su iz Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: