Tržište nameće pravila igre, Adidas ambiciozno odgovara

Nemačka kompanija za sportsku odeću Adidas predstavila je novi petogodišnji plan.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.03.2021.

08:20

Tržište nameće pravila igre, Adidas ambiciozno odgovara
Foto: EPA, Wu Hong

On u fokusu ima povećanje onlajn prodaje Adidasovih proizvoda do 2025. godine, čime će 40 posto ukupne prodaje Adidasa činiti onlajn trgovina.

Kako se navodi, Adidas namerava do 2025. godine da udvostruči onlajn prodaju te na taj način približiti ovu kompaniju trenutnoj poziciji glavnog konkurenta kompanije Najki (Nike).

Adidas u novom petogodišnjem planu navodi kako kompanija namerava da ostvari onlajn prodaju do 9 milijardi evra godišnje s operativnom maržom dobiti od 12 do 14 posto. Poređenja radi, kompanija je tokom 2019. godine u ovom segmentu beležila dobit od 11,3 posto, prenosi portal Kliks (Klix).

Tokom 2020. godine, kao i mnoge druge kompanije, Adidas je usled pandemije koronavirusa zabeležio pad prodaje.

Kada je reč o rastu prodaje u narednom periodu, iz Adidasa su uprkos trenutnim uslovima na tržištu optimistični. Kompanija je do sada otvorila 95 posto svojih prodavnica koje su bile zatvorene zbog epidemioloških mera koje su obuhvatale i lokdaun.

U 2021. godini Adidas najavljuje rast prodaje, a to se naročito odnosi na proizvode koji su namenjeni mladim osobama. U tom segmentu kompanija najavljuje rast i do 30 posto u Kini, kao i u ostatku Azije te u Latinskoj Americi.

Pored toga, Adidas je najavio ulaganje više od milijardu evra u takozvanu digitalnu transformaciju, što će uključivati i stvaranje mnogo efikasnijeg distributivnog lanca koji bi trebalo da omogući brže isporuke proizvoda koji su naručeni putem interneta.

Iako je industrija sportske robe zabeležila pad prodaje u prodavnicama tokom pandemije, onlajn prodaja je s druge strane zabeležila neverovatan rast.

Brojni brendovi, uključujući i Adidas, istakli su kako su zabeležili porast prodaje opreme za trčanje i planinarenje, jer se veliki broj ljudi tokom lokdauna bavio fizičkom aktivnošću u kući ili na otvorenim prostorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: