Fabrika iz Čačka ide u stečaj: Radnici dobijaju po 200 evra za svaku godinu provedenu u njoj

Fabrika reznog alata iz Čačka ide u stečaj. U fabriku će u vidu paketa mera iz Ministarstva privrede biti izdvojeno blizu osam miliona evra.

Izvor: RINA

Ponedeljak, 08.03.2021.

14:05

Fabrika iz Čačka ide u stečaj: Radnici dobijaju po 200 evra za svaku godinu provedenu u njoj
Foto: RINA

Svim radnicima biće ponuđen socijalni program i uplaćeni doprinosi, a fabrika će nastaviti da posluje kao privatno preduzeće.

Vode se ozbiljni razgovori sa stranima partnerom o zakupu halskog prostora FRA, da bi se nastavila proizvodnja i gde bi radilo oko 200 radnika.

"Svim radnicima će biti uplaćeni doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje u iznosu od 32 000 dinara za period od 2010. godine do današnjeg dana, imajući u vidu da su lični dohodci od 2010 do 2015. godine iznosili od 20.000 do 25.000 dinara", rekao je za Rinu Dušan Đelić, predsednik industrijskog sindikata FRA.

Đelić je istakao da radnici koji imaju do 40 godina radnog staža dobijaju otpremninu po 200 evra za svaku godinu provedenu u fabrici u dinarskoj protivvrednosti.
Foto: RINA
"Ima i radnika koji spadaju u kategoriju od više od 40 godina radnog staža i za njih je pripremljen poseban paket, te će dobiti jednu trećinu bruto ličnog dohodka koji su ostvarili u fabrici u iznosu od 550 do milion i sto hiljada dinara. Radnicima kojima nisu isplaćene zarade biće isplaćeni lični dohodci iz Fonda solidarnosti Ministarstva privrede od 32 000 dinara", pojasnio je Đelić.

Strateški partner je firma "Bazis" iz Sankt Peterburga iz Rusije, razgovori sa partnerom se vode uspešno, jer "Bazis" traži garanciju od Ministarstva privrede da posle zakupa kada stabilizuje fabriku, postane vlasnik FRA.

Todorović: Radnici FRA najbolje znaju

Gradonačelnik Milun Todorović kazao je da dugogodišnji problemi koji opterećuju "Fabriku reznog alata“, nastali u nekom prethodnom periodu, predstavljaju predmet aktivnog rada i zajedničkih napora sa Vladom Republike Srbije na njihovom rešavanju.
Foto: RINA
"Nasleđenim problemima se ozbiljno bavimo pet godina, isključivo sa ciljem da sačuvamo fabriku i radnike i omogućimo im pozitivno poslovanje na tržištu."

"Sa Ministarstvom privrede i svim nadležnim državnim institucijama, održao sam 49 radnih sastanaka, sa namerom i konkretnim predlozima kako da pomognemo FRA.U proteklom periodu uložena su velika finansijska sredstva, kako bi se pospešila proizvodnja u fabrici i sačuvala radna mesta", pojasnio je Todorović.

On je istakao da će u narednom periodu nastaviti da se bori za najbolje rešenje za sve radnike FRA, kako bi im bilo omogućeno da nastave proizvodnju i uspešno posluju, da im budu uplaćeni doprinosi za penzijsko i socijalno osiguranje, socijalni program i da se isplate sve zaostale zarade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: