Jadar: Početak izgradnje rudnika - 2022.

Kompanija Rio Sava eksplorejšen do sada je u projekat Jadar uložila 250 miliona dolara.

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.03.2021.

12:55

Jadar: Početak izgradnje rudnika - 2022.
Foto: Depositphotos/yeti88

Za ovu godinu je opredeljeno još 200 miliona dolara, rečeno je na današnjoj prezentaciji ovog projekta, oko koga se u javnosti podiglo dosta prašine.

Kako je naglasila Vesna Prodanović, generalna direktorka ove kompanije, koja je zapravo lokalna kompanija Rio Tinta, projekat Jadar podrazumeva pre svega izgradnju rudnika i to podzemnog.

Njegova izgradnja bi trebalo da počne početkom sledeće godine i da se završi 2026.

Plan je da Jadar proizvodi litijum-karbonat, pogodan za proizvodnju litijumskih baterija koje se koriste za pogon električnih automobila.

Vesna Prodanović je istakla da je koncentracija litijuma pronađena u dolini Jadra i koji je po tome i dobio ime jadarit, takva da je njegova eksploatacija ekonomski isplativa.

Ovo nalazište, rekla je ona, predstavlja oko 10 odsto svetskih ležišta litijuma.

Naglasila je da će se njegova eksploatacija u okolini Loznice, koja će biti podzemna, mnogo razlikovati od površinskih iskopavanja, a ta razlika se odnosi i na uticaj na životnu sredinu.

"Jadar je mnogo više od rudarskog projekta. On je i industrijski koncept, što se vidi i iz sastava ukupne investicije, gde će od milijardu i po evra, 30 odsto činiti rudarski deo a dve trećine će otići za industrijsko postrojenje koje je nadzemno", objasnila je Vesna Prodanović.

Navela je i da je kompanija Rio Tinto samo proizvođač rudnog materijala, ali se ne bavi proizvodnjom električnih baterija.

"Mi sarađujemo sa firmama u svetu koje mogu da budu potencijalni kupci našeg litijum-karbonata, ali interes Srbije jeste da ovde dovede i proizvođača električnih baterija", rekla je Vesna Prodanović.

Rukovodilac poslova saradnje sa državnim organima i projektna odobrenja u Rio Sava eksplorejšen Nikola Šunjić je naveo da bi do kraja godine trebalo da se završi kupovina zemljišta, izrada tehničke dokumentacije kao i da se završi i odbrani studija o proceni uticaja na zaštitu životne sredine.

Tek onda bi, rekao je on, moglo da se počne sa izgradnjom, planiranom za početak sledeće godine.

Šunjić je naveo i podatak da rezerve litijuma iznose nešto više od 158 miliona tona.

Rudnik bi, kako je danas rečeno, trebalo da radi oko 50 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: