Počinje detaljna istraga planova nemačke vlade

Evropska komisija (EK) najavila je detaljnu istragu planiranih nemačkih kompenzacija energetskim kompanijama za prevremeno gašenje elektrana na ugalj.

Izvor: SEEbiz

Utorak, 02.03.2021.

19:25

Počinje detaljna istraga planova nemačke vlade
Foto: Depositphotos, palinchak

Naime, iskazana je sumnja u moguće kršenje propisa EU o državnim potporama.

Nemačka želi da do 2038. godine postupno ukine korišćenje lignita u proizvodnji električne energije, podseća agencija DPA.

Vlada u Berlinu namerava da energetskom divu RWE isplati 2,6 milijardi evra kompenzacije za dobit koju će izgubiti zbog ranijeg zatvaranja elektrana na ugalj. Energetska kompanija LEAG trebalo bi da dobije 1,75 milijardi evra, prenosi portal SEEbiz.

EK je u utorak objavila da sumnja da je odšteta previsoka. Najavila je detaljnu istragu planova nemačke vlade zbog mogućeg kršenja strogih evropskih propisa o tržišnoj konkurenciji.

"Naša je uloga da zaštitimo tržišnu konkurenciju tako što ćemo zajamčiti da kompenzacija operaterima elektrana za prevremeno postupno zatvaranje bude svedena na nužan minimum", izjavila je potpredsednica Evropske komisije Margaret Vestager u saopštenju za medije.

Komisija je iskazala sumnju u modele kojima se Nemačka koristila pri izračunu izgubljene dobiti, navodeći kako je upitno da kompenzacija kompanijama "za izgubljenu dobit koja seže u jako daleku budućnost" predstavlja minimalnu nadoknadu.

Propisi EU o tržišnoj konkurenciji dopuštaju samo minimalnu kompenzaciju. Udruženje za zaštitu životne sredine Grinpis (Greenpeace) pozdravilo je najavu istrage.

"Sumnje su opravdane", navode u saopštenju za DPA.

Dodaju i da je nemačko Ministarstvo privrede u više navrata odbilo zahteve Grinpisa da im se omogući uvid u načine izračuna izgubljene dobiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: