Ne staje se u Boru: Nova linija utrostručava kapacitete pogona FOTO

Nova linija utrostručava kapacitete pogona.

Izvor: B92

Utorak, 02.03.2021.

15:27

Ne staje se u Boru: Nova linija utrostručava kapacitete pogona FOTO
Ivica Ognjanoviæ; Foto: G. Tonèev Vasiliæ/Serbia Zijin Copper

Kapacitet nove linije za preradu kamena, koja se instalira tik do stare, trostruko je veći i iznosi 80 tona na sat ili 1.800 tona dnevno. Kriveljski kamenolom je, zbog svega što je u planu da se izgradi, postao veoma važan pogon rudnika Veliki Krivelj. Pojavila se potreba da se prerada kamena poveća i zato će, paralelno sa novom, neko vreme sigurno raditi i stara linija za preradu kamena, kaže upravnik Ivica Ognjanović.

U naredna dva meseca, ako sve bude teklo dosadašnjim tempom, u Kriveljskom kamenolomu počeće da radi nova linija za pripremu kamena, koja će utrostručiti kapacitete ovog pogona. Oprema i delovi za novu liniju su stigli, teren je pripremljen, rudarski radovi završeni, a i betonski su pri kraju. Plan je da, po instaliranju nove, stara linija nastavi da radi još bar godinu dana, jer u tom periodu treba da se završe najveći poduhvati u kompaniji Serbia Ziđin koper, pa ima i najviše posla.

"Građevinski radovi na novoj liniji su pri kraju, pa bi od 10. marta trebalo da počnu i mašinski, a da se kompletan posao završi do sredine maja. Do tada će stara prerađivati oko 600 tona krečanjaka dnevno i za sve građevinske radove isporučivati odgovarajuće frakcije kamena (granulacija +8/-35mm ili od četiri do osam milimetara)", kaže Ognjanović.
Dejan Kostiæ; Foto: G. Tonèev Vasiliæ/Serbia Zijin Copper
Na tamošnjem kopu su, dodaje Ognjanović, zbog toga počeli radovi u novom zahvatu. Zbog povećanja kapaciteta urađen je i novi rudarski projekat, a da bi se došlo do većih količina krečanjaka, za eksploataciju se priprema gornji deo ležišta. Teren je nepristupačan, pa se posao obavlja sa velikom opreznošću i samo po lepom vremenu.

Iskusni rukovalac rudarskom mehanizacijom Dejan Kostić kaže da je njegov posao na Kriveljskom kamenolomu vrlo delikatan.

"Ima malo straha, naravno, naročito kada duvaju olujni vetrovi. Čekićem bagera razbijam kamen i polako krčim put za bušalicu i minerske poslove. Mašina kojom tucam kamen je dobra i stabilna, nema opasnosti od proklizavanja, pa mi je potrebna samo puna koncentracija", navodi Kostić.
Foto: G. Tonèev Vasiliæ/Serbia Zijin Copper

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: