Lokne nakon lokdauna

U Nemačkoj su frizeri ponovo otvorili svoje salone – nakon dva i po meseca.

Izvor: Deutsche Welle

Ponedeljak, 01.03.2021.

18:53

Lokne nakon lokdauna
Foto: Profimedia

Neki su sa šišanjem, farbanjem, feniranjem počeli odmah iza ponoći. Ne zna se ko je srećniji – frizeri ili mušterije!

Nemoguće je kazati za koga je to bilo veće olakšanje: za mušterije, koji mesecima nisu mogli kod frizera i koji više nisu mogli da čekaju ni minut duže. Ili za frizera Marka Trapanija iz Dortmunda, koji konačno ponovo može da zvecka makazama. I on je, kao i mnoge njegove kolege, sredinom decembra morao da zatvori svoj salon – drugi put u godini korone.

"I to baš uoči Božića. To je bio udarac pravo u stomak", seća se 52-godišnjak. Ali, ovog prvog dana marta zrači od zadovoljstva zajedno sa svojim mušterijama.

Konfeti i zveckanje makaza

Frizer Trapani je u ponoć ispalio konfete, nakon čega se život vratio u salon. Prvi koji su rezervisali jedan od najranijih mogućih termina su dve žene i četiri muškarca.

I evo, već izvlači pramenove jednoj staroj mušteriji.

"Bilo je već krajnje vreme", kaže Sonja Lesberg, vlasnica butika u Zarlandu, koja u lokdaunu na društvenim mrežama reklamira svoju robu. "Naravno da želimo da izgledamo dobro", dodaje ona, prenosi Dojče vele.

"Konačno se vraća forma", kaže Markus Prandcioh s uzdahom olakšanja kada je Trapani prišao s makazama njegovoj kosi dužine drvceta šibice. Za Markusa je šišanje bukvalno poklon, s obzirom da mu je 1. marta i rođendan. I zbog toga je "najviše navaljivao da bude jedan od prvih mušterija", kako je sam kazao.

Doduše njegova supruga ga je s vremena na vreme malkice štrickala, ali sada mu je ipak laknulo s obzirom da se o njegovoj kosi ponovo brine profesionalac.

Dok zvecka makazama Trapani kaže: "Recimo ovako: tvoja žena nije mnogo upropastila, ne toliko da ne može da se spasi".
Foto: Depositphotos, stetsik
Svi se drže propisa: nose se maske, drži distanca, dezinfikuju ruke – sve poznato iz prvog lokdauna. Na vratima salona Trapani je u međuvremenu zalepio nalepnicu, na kojoj stoji da je u salonu povećana sigurnost novim sistemom ventilacije.

Od kada se zna da će frizerski saloni moći da počnu sa radom 1. marta, telefon nije prestajao da zvoni, kaže Mirko Koniš koji radi na prijemu mušterija. "Bukiran je čitav mart", kaže.

Frizeri ispred restorana i barova

Reakcije u ovoj branši slične su u celoj zemlji. Kako bi uspeli da se iznesu sa navalom mušterija, frizeri žele da produže radno vreme, kao i da počnu da rade i ponedeljkom, saznaje se u frizerskim udruženjima.

Neki su, poput Trapanija, ponovno otvaranje proslavili noćnom smenom. Međutim, gubitke proteklih meseci ne mogu da nadoknade ovakve kampanje, kaže vlasnik salona u Dormtundu. A niko ne zna da li će uslediti neki novi lokdaun i kako će se mušterije ponašati.

Bilo kako bilo, jutros od devet sati stižu nove mušterije. Zbog toga je noćna smena završena oko dva ujutro.

Sonja Lesberg je noćas dobila sveže plave pramenove i novu frizuru. A da se smeje do ušiju, moglo se videti uprkos maski FFP2.

"Osećam se fantastično. Mogla bih odmah u izlazak", kazala je i slegla ramenima.

Jer, na izlaske će ipak morati da sačeka. Frizeri su imali prednost nad barovima i restoranima, a oni će još neko vreme ostati zatvoreni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: