Rešenje za Pojas Gaze? Katar obećao 60 miliona dolara

Katar je danas obećao 60 miliona dolara za izgradnju gasovoda za prirodni gas iz Izraela prema Pojasu Gaze kako bi okončao energetsku krizu u tom području.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.02.2021.

18:47

Rešenje za Pojas Gaze? Katar obećao 60 miliona dolara
Foto: Depositphotos/Iurii

Plan je da prirodni gas iz nalazišta Levijatan kojim upravlja Ševron u istočnom Mediteranu teče postojećim cevovodom u Izrael, a odatle u Gazu kroz predloženo novo produženje, prenosi Rojters.

Palestinski premijer Mohamad Štaijeh pozdravio je obećanje i rekao da će gasovod "u potpunosti rešiti problem električne energije u Gazi".

Iznos koji je obećao Katar biće dodeljen za produženje gasovoda sa izraelske strane.

Evropska unija je saopštila da će finansirati gasovod sa strane Gaze.

Godinama je projekat bio na dugačkom štapu zbog izraelsko-palestinskog sukoba, kao i unutrašnjeg palestinskog rivalstva, ali zvaničnici su rekli da su se izraelski, palestinski, katarski i evropski interesi približili poslednjih nedelja, čineći planove konkretnijim.

Trenutno jedina elektrana u Gazi proizvodi električnu energiju oko 12 sati dnevno na dizel, skuplje gorivo koje više zagađuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: