Srpski motori na sajmu u Abu Dabiju, svrstali nas među najjače svetske sile

Srpski Green Power Turbine Systems (GPTS) predstavio je turbomlazne i turboprop motore na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "IDEX 2021" u Abu Dabiju.

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.02.2021.

11:27

Srpski motori na sajmu u Abu Dabiju, svrstali nas među najjače svetske sile
Foto: Profimedia

Ta kompanija predstavila je na IDEX-u, u saradnji sa kompanijom EDePro, premijerno svoje nove projekte turbomlaznog i turboprop motora, prenosi Tango six.

To je prvi nastup GPTS na najvećem bliskoistočnom sajmu naoružanja.

"Premijerom familije ovih motora Green Power Turbine Systems prikazala je sposobnost da u Srbiji napravi najkompleksnije motore koji po karakteristikama staju rame uz rame sa tek nekolicinom svetskih proizvođača", kažu u toj kompaniji.

Turbodžet motori se koriste za pogon dronova i krstarećih raketa dok turboprop ima glavnu upotrebu kod bespilotnih letelica i helikoptera.

Takođe, ističu da izuzev pet najjačih svetskih sila, ne postoji država koja proizvodi turbo motore sopstvenim originalnim dizajnom, kao i da je GPTS to upravo postigao i premijerno prikazao na sajmu.

Turboprop TPE 200 nastao je daljim razvojem motora TSE 200.

Predstavljena je i porodica turbomlaznih motora TJE 200 i TJE 45.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: