Srpski krompir ipak neće biti stočna hrana: Ministarstvo našlo kupca, kamioni stigli FOTO

Tone krompira već mesecima stoje na lageru u selu Gornji Branetići kod Gornjeg Milanovca.

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2021.

14:16

Srpski krompir ipak neće biti stočna hrana: Ministarstvo našlo kupca, kamioni stigli FOTO
Foto: Rina

Nezadovoljni poljoprivrednici pre samo desetak dana bili su ubeđeni da će veći deo svog roda morati da bace, jer potražnje nije bilo, međutim, proizvođačima je stigao spas u zadnji čas.

Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo je kupca, pa su u ovom selu podno Rudnika natovareni prvi kamioni krompira koji će pronađi mesto na rafovima marketa u Srbiji.

"Nikad gore stanje nije bilo. Mislili da ćemo ovogodišnji rod baciti svinjama. Nakon što su čuli za naš veliki prpblem, od kog zapravo i zavisi naš opstanak na selu, obratili su nam se iz resornog ministarstva, kontaktirali i danas je natovaren deo roda. Otišlo je 10 tona krompira, a dobili smo obećanje da ćemo uskoro sklopiti saradnju sa velikim lancima marketa poput Lidla koji posluju u Srbiji", rekao je za RINU Đorđe Vasović proizvođač krompra iz sela Gornji Branetići.
Foto: Rina
Otkup krompira za ove poljoprivrednike je svetlo na kraju tunela i podsticaj da ipak nastave sa proizvodnjom i sledeće godine. Planinski krompir iz ovog kraja na tržištu je propoznat kao izuzetno kavlitetan i to je kec u rukavu vrednih domaćina. Ono što je neophodno je usmeriti njihovu prodaju, jer su to do sada radili isključivo preko pijaca, a na čemu upravo radi Ministarstvo poljoprivrede. U planu je da se ugovori za otkup krompira sklopi sa marketima širom Srbije, a osim sa poljoprivrednicima iz Gornjeg Milanovca, nadležni vode pregovore sa proizvođačima iz Ivanjice, Nove Varoši i Prijepolja.
Foto: Rina
"Ovo je jedna od lošijih godina za krompir, ali svesni smo da to nije slučaj samo u Srbiji već u celoj Evropi koja je preplavljena ovim povrćem. Zato su male potražnja, a i cena. Nadamo se da se ovakva godina neće ponoviti, jer je prošla bila sasvim zadovoljavajuća. Očekujemo da uz pomoć ministarstva spasimo ovogodišnji rod, ali i da obzbedimo plasman i u narednom periodu. Jer ne može uvozni krompir nikad da bude bolji od našeg domaćeg", naglasio je Miloš Kostić, proizvođač krompira iz gornjomilnovačkog sela Polom.
Foto: Rina
Godišnje se u Srbiji proizvede više od 600.000 tona, a najbolji kvalitet postiže se njegovom proizvodnjom na većim nadmorskim visinama, 300-600 metara, posebno iznad 600 metara i zato ovo povrće uzgajano na zapadu Srbije važi za najkvalitetnije. Dok se najbolji semenski ali i merkantilni krompir proizvodi na nadmorskim visinama iznad 900 metara, a ko primer navode se planina Jelica i okolina Guče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: