Zbog pandemije istorijska jezgra gradova menjaju lik

Zbog restriktivnih anti-kovid mera u prošloj godini, u istorijskim jezgrima italijanskih gradova zatvoreno je 17 odsto malih prodavnica, barova i restorana.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.02.2021.

11:38

Zbog pandemije istorijska jezgra gradova menjaju lik
Foto: irisphoto1/Shutterstock

Takav, podatak zabeležen je prvi put u poslednjih 20 godina, piše agencija Agi koja prenosi rezultate istraživanja koje je obavila federacije italijanskih malih i srednjih firmi.

Prema zaključcima istraživanja, realno je očekivati da mnoge od tih aktivnosti, zbog pandemije, neće bit ponovo otvorene što će uticati na kvalitet života stanovnika, ali i na turističku privlačnost istorijskih centara gradova.

Prema rezultatima istraživanja, u poslednjih 20 godina u Italiji je nestalo 77 hiljada komercijalnih aktivnosti malih i srednje veličine, a taj proces koji se naziva “komercijalna pustinja” je naročito pojačan u protekloj godini.

Istovremeno porastao je broj novootvorenih stranih firmi, i prodaja putem interneta koja je u 2019. godini ostvarila promet od 30 milijardi evra.

“Italijani vole da kupuju, ali se plaše da zbog pandemije neće imati para i zato manje troše”, jedan je od zakljucaka istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: