Hrvatska kupuje nevidljive američke lovce?

Potpredsednik Lockheed Martina Greg Ulmer kazao Rojtersu da je Hrvatska ipak najviše zainteresovana za njihove najnovije lovce F-35.

Izvor: Poslovni dnevnik

Subota, 20.02.2021.

12:24

Hrvatska kupuje nevidljive američke lovce?
Foto: Depositphotos, icholakov01

Hrvatska nabavka novog borbenog aviona ide i dalje u pomalo neočekivanom pravcu u kojem su u fokus došli i najnoviji američki nevidljivi lovci F-35 koji se do sada nisu spominjali kao opcija za Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo, piše Poslovni.hr.

To je za Rojters potvrdio potpredsednik Lockheed Martina Greg Ulmer. Vest Rojtersa od petka nema nikakvih detalja mogućeg hrvatsko-američkog posla oko F-35, a Ulmer je govorio o narudžbinama za Lockheed Martinove avione F-16 i F-35 po osnovu postojećih i budućih ugovora.

Iz hrvatske Vlade i MORH-a je nemoguće dobiti bilo kakvu konkretnu informaciju o toku tendera, a zadnja službena vest je ona koju je premijer Andrej Plenković usput dao novinarima proteklih dana kada je rekao da naticanje ide svojim tokom, ali sa mesec, dva zakašnjenja zbog zemljotresa koji je pogodio Hrvatsku i njegovih posledica na građane i društvo.

Kako piše Poslovni.hr, od Lockheed Martina zbog vikenda nisu uspeli da dobiju komentar projekta F-35 za Hrvatsku, ali su obećali konkretan odgovor u ponedeljak.

Naime, nakon što je prošli tender, na kojem je pobedio polovni izraelski F-16 Barak, propao zbog nesporazuma na relaciji Hrvatska-Izrael-SAD, tekući je došao u finalnu fazu u kojoj su ostala dva aviona – novi F-16 Block 70/72 i polovni francuski Rafale.

Otpali su, barem se tako činilo, novi švedski Gripen C/D i ponovo izraelski Barak koji je ovaj put dobio sve američke garancije za prodaju i modernizaciju.

Ali, neslužbeno se moglo čuti da u Vladi ponovno razmatraju i ponudu Gripena, a koja je navodno jako poboljšana, kako po pitanju finansija, tako i po pitanju rokova isporuke, servisa i naoružanja.

Iako detalji niti jedne ponude nisu poznati, neslužbeno se može čuti da su Šveđani i Francuzi spremni Hrvatskoj da daju državni kredit bez kamata i uz poček od godinu ili dve obe ponude su, navodno, na nivou od oko 900 miliona evra za čitavi paket.

Sa druge strane, nagađa se da je američka ponuda za F-16 teška oko 1,6 milijardi, a navodno su i Amerikanci spremni na fleksibilne modele finansiranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: