Stari odmor možete da iskoristite i u 2022: Hoće li poslodavci poštovati preporuku Vlade? VIDEO

Nije mali broj onih koji nisu uspeli da odu na godišnji odmor prošle godine.

Izvor: B92

Petak, 19.02.2021.

10:06

Stari odmor možete da iskoristite i u 2022: Hoće li poslodavci poštovati preporuku Vlade? VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Zbog pandemije mnoga preduzeća su bila desetkovana, radili su zdravi - ne pitajući za slobodne dane ili godišnji odmor. Vlada Srbije je preporučila da se korišćenje godišnjih odmora iz prošle produži do kraja sledeće godine. Da li će poslodavci to uvažiti, šta još muči radnike i poštuju li šefovi njihova prava?

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kazala je za TV Prva da je pomenuta preporuka Vlade u svakom slučaju dobra.

"Ako nemate nikakav osnov da se borite da se prava radnika ispoštuju - na korišćenje godišnjih odmora, onda je to situacija koja nije dobra. Ono što nije dobro jeste to što se radi o preporuci. To celu situaciju ograničava, ali s druge strane daje mogućnost sindikatima da se pozivaju na preporuku i da se bore za pravo radnika da onaj godišnji odmor, koji zbog već poznate situacije nisu iskoristili, iskoriste u narednom periodu. Ja lično mislim, jer dolazim sa terena i znam kakva je situacija, da se ova preporuka, nažalost, neće mnogo poštovati", ocenila je sagovornica TV Prva.

I to ne zato što su poslodavci nekakvi zlotvori, nego zato što situacija na terenu zaista nije dobra, pogotovo u pogledu radne snage, dodala je.

"Znate, mi stalno govorimo kako je veliki broj nezaposlenih, međutim, trenutno mnogi poslodavci se susreću sa manjkom radne snage", napomenula je Savićeva.

Kako je navela, neće nijedan poslodavac "izaći i reći 'Ne dam vam da koristite godišnji odmor', jer je pravo na korišćenje godišnjeg odmora jedno od neprikosnovenih prava".

"Ali će svaki poslodavac nastojati da zadrži tog radnika, da ga ubedi da proces proizvodnje ne može da funkcioniše bez njega", smatra.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: