Ulažete u startap? Možete dobiti do 40% potrebnog novca - bespovratno

Ministarstvo privrede obezbedilo je program za podršku startap kompanija.

Izvor: B92

Sreda, 17.02.2021.

09:46

Ulažete u startap? Možete dobiti do 40% potrebnog novca - bespovratno
Foto: Depositphotos, Jirsak

Sredstva opredeljena Programom namenjena su za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

Za šta su tačno namenjena sredstva?

Kako iz Ministarstva navode za B92.net, sredstva opredeljena Programom namenjena su za:

- Kupovinu mašina i opreme i dostavnih vozila koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda i drugih transportnih sredstava uključenih u proces proizvodnje (novih ili polovnih, ne starijih od pet godina). Ukoliko je oprema polovna, neophodno je dostaviti dokaze o vlasništvu odnosno načinu sticanja svojine, dokaze da je oprema plaćena u celosti, karticu osnovnih sredstava vlasnika opreme, procenu vrednosti sudskog veštaka (sa liste sudskih veštaka Fonda) i izjavu vlasnika da je spreman da je otuđi. Ukoliko je prodavac polovne opreme koja je predmet kupovine i kreditiranja, privredni subjekt ovlašćen za promet/trgovinu polovne i remontovane opreme, može se prihvatiti ponuda bez procene vrednosti ovlašćenog sudskog veštaka. Oprema koja je predmet finansiranja, u skladu sa ovim programom, odnosno za čiju se nabavku dodeljuju bespovratna sredstva, ne može biti kupljena od fizičkog lica, sem ako nije preduzetnik;

- Tekuće održavanje poslovnog i/ili proizvodnog prostora do iznosa od 350.000,00 dinara od ukupnih sredstava za investiranje, bez obzira da li je objekat u kome se sprovode aktivnosti tekućeg održavanja u zakupu ili u vlasništvu podnosioca zahteva;

- Operativne troškove, koji mogu da učestvuju najviše do 20% u strukturi ukupnog ulaganja. Struktura operativnih troškova je definisana u uputstvu o sprovođenju Programa, koje je objavljeno na internet sajtu Ministarstva: www.privreda.gov.rs i Fonda: www.fondzarazvoj.gov.rs sa Programom i ostalom konkursnom dokumentacijom.

A za šta ne?

Iz ove institucije napominju da se sredstva pomenutog programa ne mogu koristiti za nabavku opreme u svrhu špekulativnih radnji, te da se mogu mogu odobriti isključivo ukoliko se, na osnovu raspoloživih informacija, može zaključiti da podnosilac zahteva i sva povezana lica imaju dobru poslovnu reputaciju.

"Sredstva po ovom programu ne mogu se koristiti u svrhu obavljanja sledećih delatnosti:

- Primarna poljoprivredna proizvodnja. Primarna poljoprivredna proizvodnja, u smislu ovog programa, obuhvata gajenje biljnih kultura i domaćih životinja i ostale namene u neposrednoj vezi sa gajenjem biljaka i životinja, kao i čuvanje i skladištenje, a ne obuhvata hladnjače, sušare, opremu za pakovanje, sortiranje, preradu i sl.;

- Trgovinska delatnost, osim delatnosti koje u sebi imaju određeni stepen obrade (više detalja u vezi sa delatnostima koje imaju u sebi veći stepen obrade dato je u uputstvu o sprovođenju Programa, koje je objavljeno na internet sajtu Ministarstva: www.privreda.gov.rs i Fonda: www.fondzarazvoj.gov.rs, sa Programom i ostalom konkursnom dokumentacijom);

- Organizovanje igara na sreću, lutrija i sličnih delatnosti;

- Proizvodnja i prodaja oružja i vojne opreme;

- Promet nafte i naftnih derivata;

- Proizvodnja čelika i sintetičkih vlakana i vađenje uglja;

- Proizvodnja i promet bilo kog proizvoda ili aktivnosti, koje se, prema domaćim propisima ili međunarodnim konvencijama i sporazumima, smatraju zabranjenim;

- Građevinarstvo izuzev proizvodnje građevinskih proizvoda i završnih zanatskih radova u građevinarstvu;

- Transport i saobraćaj;

- Finansijske usluge, usluge marketinga, konsultantske usluge, usluge istraživanja tržišta i ispitivanja javnog mnjenja;

- Proizvodnja duvana i duvanskih proizvoda;

- Delatnosti iznajmljivanja, rentiranja i samousluživanja, izuzev za potrebe turizma (više detalja u vezi sa podrškom turizmu dato je u uputstvu o sprovođenju Programa, koje je objavljeno na internet sajtu Ministarstva: www.privreda.gov.rs i Fonda: www.fondzarazvoj.gov.rs, sa Programom i ostalom konkursnom dokumentacijom)", preciziraju u Ministarstvu.

Osim toga, sredstva po ovom programu ne mogu se koristiti ni za projekte privrednih subjekata iz ostalih sektora, ako ne doprinose ostvarivanju ciljeva programa, niti za refundiranje troškova u okviru aktivnosti koje su bile započete ili završene pre potpisivanja ugovora o dodeli bespovratnih sredstava u skladu sa ovim programom.

Na koliko novca možete da računate?

"Privredni subjekti koji zadovolje uslove Programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 30% vrednosti ulaganja, odnosno do 40% vrednosti ulaganja za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u četvrtu grupu razvijenosti. Preostali iznos investicionog ulaganja privrednih društava i preduzetnika finansiraće se iz kredita Fonda", kažu u Ministarstvu.

Osim toga, podnosioci zahteva imaju mogućnost da deo vrednosti projekta finansiraju sopstvenim sredstvima.

"Takođe, ukoliko je vrednost odobrenih sredstava manja od vrednosti traženih sredstava, podnosilac zahteva može, ukoliko prihvati rešenje o dodeli bespovratnih sredstava i odluku o dodeli kreditnih sredstava, iznos do pune razlike investicionog ulaganja finansirati iz sopstvenih sredstava", zaključuju naši sagovornici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: