Student se ubio misleći da duguje 730.000 dolara, njegova porodica sada tuži Robinhud

Robinhud je dobio tužbu zbog samoubistva dvadesetogodišnjeg studenta.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2021.

09:23

Student se ubio misleći da duguje 730.000 dolara, njegova porodica sada tuži Robinhud
Foto: Profimedia

Do tragedije je došlo nakon što je na svom računu video negativan saldo od 730.000 američkih dolara i pogrešno pomislio da je to suma koju duguje.

Roditelji i sestra Aleksandra Kernsa optužili su platformu Robinhud da je namamila neiskusne investitore poput njihovog sina da preuzimaju velike rizike u sofisticiranim finansijskim instrumentima kao što je trgovina opcijama kojima se bavio - bez pružanja potrebne korisničke podrške i smernica za investiranje.

"Robinhud je svoju trgovinsku platformu izgradio tako da izgleda poput video-igre kako bi privukao mlade korisnike i smanjio pojavu stvarnog rizika", navodi se u tužbi koju su u ponedeljak u Kaliforniji podneli Kernsovi roditelji Den i Doroti i sestra Sidnej.

Uz to, žalba koju je podnela porodica okrivljuje platformu Robinhud za nesavesno nanošenje emocionalnog stresa i nepoštenu poslovnu praksu. Odšteta koju traže biće utvrđena naknadno, piše CNN.

"Tragično je da je komunikacija Robinhuda bila potpuno obmanjujuće, jer u stvarnosti Alek nije dugovao novac", navodi se u tužbi.

Tragedija je ilustrovala potencijalne opasnosti od procvata slobodne trgovine koji je velikim delom započeo Robinhud, koji je tokom pandemije uživao eksplozivan rast. Ti rizici su nedavno povećani porastom i padom Gejmstop, koji je "vojska trgovaca" na Reditu katapultirala. Robinhud je prošlog meseca izazvao negodovanje privremenom obustavom kupovine Gejmstopa - kontroverznog koraka koji je podstakao Kongres da zakaže saslušanja. U izjavi, Robinhud je objasnio da je izvršio niz poboljšanja u svojoj ponudi, uključujući pružanje smernica za pomoć kupcima, ažuriranja o tome kako prikazuje kupovnu moć i glasovnu podršku za kupce.

"Razorila nas je smrt Aleka Kernsa", poručili su iz Robinhuda i dodali da su i dalje posvećeni tome da od Robinhuda naprave mesto za učenje i odgovorno investiranje.

"Bio je u potpunoj panici"

Kerns, koji je počeo da koristi Robinhud kada je bio maturant u srednjoj školi, počinio je samoubistvo u junu nakon ulaska u proces trgovine čiji rizik "Alek nije razumeo", navodi se u tužbi. Njegov račun na Robinhudu odražavao je negativni saldo gotovine u iznosu od 730.000 dolara - daleko više novca nego što je imao, dodaje se.

"Bio je u potpunoj panici. Njegova panika i očaj su rasli jer više sati nije mogao da komunicira ni sa kim u Robinhudu", ističe se u tužbi, te dodaje da je više puta pokušavao i nije uspeo da stupi u kontakt sa predstavnicima kompanije. Kerns nije shvatio da bi njegov ogroman negativni saldo bio izbrisan.

"Robinhud se nikada nije potrudio da Aleksu ovo objasni ili odgovori na sve očajnije molbe za pomoć", navodi se u tužbi.

Porodica je krivicu za Kernsovu paniku stoga prebacila na Robinhud.

"Ovo je iznedrilo ogroman stres kod Aleka, nekontrolisani impuls za samoubistvo kao jedinu opciju koju je mogao da vidi", rekli su.

Promene u Robinhudu

Pre nego što je sebi oduzeo život, Kerns je ostavio belešku koja je ukazala njegovu zbunjenost.

"Kako je dvadesetogodišnjak bez prihoda mogao da dobije dug u vrednosti od gotovo milion dolara?", poslednje su poznate napisane reči Aleksandra, dodaje se u tužbi.

Nakon Kernsove smrti, suosnivači Robinhuda napisali su da su "lično skrhani ovom tragedijom" i obećali da će poboljšati svoju aplikaciju. Kompanija je ove nedelje izjavila da promene uključuju nove finansijske kriterijume i revidirane zahteve za iskustvom za nove kupce koji žele da trguju naprednim strategijama opcija i planira da to proširi i na druge slučajeve upotrebe. Robinhud je takođe promenio svoj sistem kako bi pojačao podršku e-poštom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: