Globalna nestašica čipova: Obustavili proizvodnju do 15. marta

Dženeral Motors (GM) će produžiti obustavu proizvodnje u tri severnoameričke fabrike najmanje do sredine marta zbog globalne nestašice čipova.

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.02.2021.

18:15

Globalna nestašica čipova: Obustavili proizvodnju do 15. marta
Foto: Depositphotos, phonlamai

U preostala dva pogona prozivodnja vozila će biti samo delimična, saopšteno je danas iz te kompanije.

Fabrike u kojima je proizvodnja obustavljena nalaze se u: Ferfaksu u Kanzasu, u kanadskom gradi Ingersom u Ontariju i u San Luis Petosíju u Maksiku, a proizvode modele Ševrolet Malibu sedan i Bjuik Enkor, Kadilak XT4, GMC Terejn, Ševi Ekvinoks i Treks krosover, prenosi CNBS.

Rojters izveštav da su akcije GM-a na ovu vest pale za 1,0 posto.

Nestašiča čipova pogodila je proizvođače automobila širom sveta, uključujući Tojotu, Folksvagen, Stelantis - zajedničku kompaniju Fijata i PSA, kao i Ford, Reno, Subaru, Nisan, Hondu i Mazdu.

Azijski proizvođači poluprovodnika daju sve od sebe kako bi povećali proizvodnju, ali kažu da će manjak ponude potrajati još mnogo meseci. Nemački proizvođač čipova Infineon, prema Rojtersu, smatra da će se nestašica u narednom periodu čak pogoršati.

Procenjuje se da će ovaj problem uticati na pad globalne proizvodnje u prvom kvartalu za više od 670.000 vozila i da će potrajati do trećeg kvartala, objavio je IHS Markit, a AutoForekast Solušens predviđa da bi ukupna izgubljena proizvodnja u ovoj godini mogla da dostigne milion vozila.

Honda i Nisan su saopštili danas da će u tekućoj finansijskoj godini prodati ukupno 250.000 automobila manje.

Ford je prošle nedelje objavio da je nestašica čipova pogodila proizvodnju njegovih visoko profitabilnih pikapa F-150, dodajući da bi mogao da izgubi 10 do 20 posto planirane proizvodnje vozila u prvom kvartalu što bi moglo da rezultira padom zarade od milijardu do 2,5 milijardi dolara.

Stelantis je izvestio da će imati "prazan hod" od tri nedelje, do kraja februara, u kanadskom pogonu minibuseva u Vindzoru, u Ontariju.

Tajvan, dom najvećeg svetskog proizvođača čipova, kompanije TSMC, u fokusu je globalnih napora za rešavanje problema nestašice ove važne komponente za normalizaciju proizvodnje u automobilskom sektoru.

Američki zvančnici su razgovarali o ovom pitanju sa tajvanskim kolegama prošle nedelje, a kineski funkcioneri su danas saopštili da su održali sastanak automobilskim kompanijama i proizvođačima čipova koje su zamolili da pomognu u ublažavanj

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: