Konkurišete za bespovratna sredstva? Obratite pažnju u koju svrhu želite da ih koristite

Za šta možete iskoristiti bespovratna sredstva obezbeđena Programom podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte?

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2021.

10:59

Konkurišete za bespovratna sredstva? Obratite pažnju u koju svrhu želite da ih koristite
Foto: Depositphotos, baranq

Pomenuti program sprovode Ministarstvo privrede i Fond za razvoj, a odnosi se na preduzetnike, mikro, male, srednje i velike privredne subjekte i zadruge koji ispunjavaju kriterijume brzorastućeg razvoja i/ili pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti.

Kako je B92.net već pisao, iznos bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75.000,00 dinara za preduzetnike, odnosno 250.000,00 dinara za pravna lica, niti veći od 12.500.000,00 dinara za sve privredne subjekte.

Međutim, kako su u Ministarstvu poručili za naš portal, privredni subjekti koji ispunjavaju kriterijume brzorastućeg razvoja mogu podneti zahtev za finansiranje u ukupnoj vrednosti većoj od 12.500.000,00 dinara.

"Privredni subjekti koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti mogu podneti zahtev za finansiranje u ukupnoj vrednosti većoj od 12.500.000,00 dinara, ukoliko ispunjavaju kriterijume brzorastućeg razvoja ili posluju stabilno", naveli su iz ove institucije, a više o uslovima koje preduzetnici treba da ispune da bi dobili pomenute svote novca pročitajte u posebnom tekstu. Ipak, postoje i jasno definisani kriterijumi koji se tiču toga za koje namene se sredstva mogu iskoristiti, a za koje ne.

ZA ŠTA NOVAC MOŽE DA SE KORISTITI?

Ministarstvo privrede ističe da su sredstva opredeljena Programom namenjena za:

- Kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje proizvodnog prostora ili poslovnog prostora koji je u sastavu proizvodnog prostora, ili prostora za skladištenje sopstvenih proizvoda, sirovina i repromaterijala. Izuzetno, za privredne subjekte koji se bave informacionom tehnologijom i visokotehnološkim uslugama, sredstva mogu biti upotrebljena za poslovni prostor koji je namenjen za potrebe obavljanja delatnosti;

- Kupovinu novih ili polovnih (ne starije od pet godina) mašina i opreme, uključujući alate, kao i za dostavna vozila za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva koja se koriste u procesu proizvodnje. Sredstva se ne mogu koristiti za nabavku ručnog alata, odnosno lakog teretnog vozila vrsta N1;

- Trajna obrtna sredstva, koja mogu da čine najviše 10% ukupnog investicionog ulaganja;

- Nabavku softvera i računarske opreme.

"Prodavac nepokretnosti, izvođač radova i dobavljač opreme ne može biti povezano lice sa korisnikom kredita u smislu Zakona o privrednim društvima i Zakona o bankama. Prodavac nepokretnosti može biti i fizičko lice, dok izvođač radova i dobavljač opreme mora biti preduzetnik ili privredno društvo. Sredstva po ovom programu se mogu odobriti isključivo ukoliko se na osnovu raspoloživih informacija može zaključiti da podnosilac zahteva i sva povezana lica imaju dobru poslovnu reputaciju", poručuju za naš portal.

Sredstva Programa ne mogu se koristiti za nabavku opreme prevashodno namenjene daljem iznajmljivanju ili opreme koja radi na principu samousluživanja, kao ni u svrhu špekulativnih radnji.
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy
Sredstva po ovom programu ne mogu biti upotrebljena radi obavljanja sledećih delatnosti:

1. Primarna poljoprivredna proizvodnja;

2. Proizvodnja duvanskih proizvoda;

3. Izvođenje građevinskih radova od strane privrednih subjekata koji ne poseduju svoju građevinsku operativu potrebnu za izvođenje radova;

4. Saobraćaj i transport;

5. Svi oblici trgovinske delatnosti;

6. Uslužne delatnosti (uključujući usluge smeštaja kao i konsultantske, marketinške, računovodstvene i usluge istraživanja tržišta), osim reciklaže, računarskog programiranja, i drugih visokotehnoloških usluga;

7. Štampanje i umnožavanje audio i video zapisa, osim štamparskih usluga;

8. Organizovanje igara na sreću, lutrija i sličnih delatnosti;

9. Proizvodnja i prodaja naoružanja i vojne opreme;

10. Proizvodnja i promet nafte i derivata nafte;

11. Proizvodnja čelika i sintetičkih vlakana i vađenje uglja;

12. Proizvodnja i promet svih proizvoda ili aktivnosti, koje se prema domaćim propisima ili prihvaćenim međunarodnim sporazumima, smatraju zabranjenim.

"Izuzetno, privredni subjekti koji obavljaju delatnost pripreme i posluživanja hrane i pića, mogu koristiti sredstva po ovom programu, ali samo za nabavku opreme za obavljanje delatnosti (isključujući sitan inventar), kao i za dostavna vozila za sopstvene potrebe (snabdevanje i distribucija sopstvenih proizvoda). Takođe, sredstva se mogu koristiti i za mašine i opremu za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata sopstvene proizvodnje", navodi se u odgovoru Ministarstva.

Sredstva po ovom programu ne mogu se koristiti ni za projekte privrednih subjekata u drugim delatnostima, ako ne doprinose ostvarivanju specifičnih ciljeva programa. Takođe se ne mogu koristiti za refundiranje troškova u okviru aktivnosti koje su bile započete ili završene pre odluke o dodeli bespovratnih sredstava u skladu sa Programom. Izuzetno, ukoliko privredni subjekt, usled nametanja uslova od strane dobavljača i/ili prodavca, ima obavezu prethodne uplate avansa i/ili depozita iz sopstvenih sredstava, uplata navedenog avansa i/ili depozita je moguća u maksimalnom iznosu do 10% vrednosti ulaganja prema dostavljenoj ponudi, profakturi, predugovoru ili ugovoru, s tim da ona predstavlja sopstveno učešće podnosioca zahteva i ne može biti predmet refundiranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: