Sporazum sa Britancima prestao da važi, na srpske proizvode ponovo uvedene carine i do 20 odsto

Poslednjih godina sa Velikom Britanijom beležimo dvocifrenu stopu rasta izvoza.

Izvor: RTS

Ponedeljak, 01.02.2021.

09:50

Sporazum sa Britancima prestao da važi, na srpske proizvode ponovo uvedene carine i do 20 odsto
Foto: Profimedia

Uprkos kovid krizi u prošloj godini, robna razmena je iznosila oko 500, a usluga oko 600 miliona evra. Istovremeno je stiglo 90 miliona evra direktnih britanskih investicija. Da li će tako biti i posle Bregzita, zavisi od brzine postizanja novog trgovinskog sporazuma koji još nije počeo zbog kovida, ali je bilo i nekih drugih odlaganja.

Stari sporazum o trgovini s Velikom Britanijom prestao je da važi poslednjeg dana prošle godine, a novi nije potpisan. Na srpske proizvode na tom tržištu ponovo su uvedene carine koje idu i do 20 odsto.

"Prebacivanjem carina na naš teret, čini taj izvoz u Englesku potpuno nerentabilnim. Ja mislim da će to umanjiti izvoz zamrznutog voća iz Srbije najmanje 15 do 20 odsto u ukupnom iznosu", smatra Rade Ljubojević, direktor kompanije "Sirogojno".

Visoke carine nisu jedina nevolja za srpske izvoznike.

"Neznanje recimo administracije na prvoj granici sa Evropskom unijom o tome koje se stope primenjuju za Srbiju je usporilo, u nekom trenutku čak za tri-četiri dana zaustavilo praktično protok robe. Postoji opasnost da našu poziciju na tom tržištu počnu da zauzimaju neki drugi dobavljači", ukazuje Mihailo Vesović, direktor za strateške analize PKS, prenosi RTS.

Trenutna situacija nije u interesu ni za više od 400 kompanija sa većinskim britanskim kapitalom u Srbiji koje zapošljavaju 22.000 radnika i proizvode pretežno delove za britansku automobilsku industriju.

Za Vladu je, kažu u Ministarstvu trgovine, prioritet da se što pre zaključi novi sporazum. Prema dosadašnjim saznanjima, neće sadržati samo trgovinske odredbe, već će definisati ukupne odnose.

"Mi smo dali neke sitnije primedbe koje smo imali na njega. Očekujem da prvih dana februara već dogovorimo i drugu rundu, drugu video-konferenciju na kojoj ćemo moći sa britanskom stranom partnerski da razgovaramo o zaključenju jednog takvog sveobuhvatnog sporazuma", navodi Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine turizma i telekomunikacija.

U Ministarstvu kažu da u dosadašnjim razgovorima nema naznaka da bi novim sporazumom srpski izvoznici mogli da izgube pogodnosti koje su uživali starim sporazumom.

Sve će se znati u narednih nekoliko meseci, kada se očekuje da bude potpisan novi sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: