Delta ulaže 100 miliona evra u onlajn trgovinu: "Ananas" cilja tržište bivše Jugoslavije

"Idemo ustaljenim putem, menjamo Deltu i društvo u kom poslujemo", kazao je predsednik kompanije Miroslav Mišković na godišnjoj konferenciji Delta holdinga.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2021.

13:41

Delta ulaže 100 miliona evra u onlajn trgovinu:
Foto: Depositphotos/wabeno

"Spremni smo za izlazak na berzu, ali zbog sudskog procesa koji se vodio sa mnom, odložili smo to“, rekao je između ostalog Mišković odgovarajući na pitanja novinara nakon onlajn konferencije kojom je holding obeležio 30 godina rada.

Za 30 godina 24 milijarde evra prihoda

"Za 30 godina Delta je ostvarila 24 milijarde evra prihoda, poslujući u Srbiji, regionu, Kini i Rusiji, a zapošljavala je preko 30 hiljada ljudi za to vreme", kazala je Milka Vojvodić, viša potpredsednica Delta holdinga za finansije.

Prema njenim rečima, od 2000. godine do danas u budžet Srbije Delta je uplatila tri milijarde evra. U 2020. ukupni prihod kompanije bio je 511 miliona evra, EBITDA (operativni profit pre amortizacije) 46,5 mil evra, a investirano je oko 60 miliona evra.

Ambiciozni planovi

Tom prilikom, Marija Desivojević Cvetković, viša potpredsednica za strategiju i razvoj kompanije, predstavila je planove za 2021. godinu.

"Što se tiče Deltalenda u Ulici Despota Stefana nameravamo da zadržimo lepotu starog dela grada, a za Autokomandu – sve nove svetske trendove ćemo uključiti u projekat od 300.000 kvadrata i 300 miliona evra", najavila je ona, dodavši da Deltu očekuje i veliki projekat lokalnim partnerom u Sarajevu na atraktivnoj lokaciji, projekat koji uključuje šoping mol i stanovanje.

U narednim godinama Delta planira nastavak velikog investicionog ciklusa, pretežno u oblasti nekretnina, ukupno vrednog oko 500 miliona evra. Novost u 2021. godini je i ulazak kompanije u jedan potpuno novi biznis – onlajn trgovinu.

Delta je uveliko u razvoju e-commerce platforme, pod imenom Ananas, koja će biti aktivna već u prvoj polovini ove godine. Odlikovaće je izuzetno veliki asortiman robe, saradnja sa najvećim dobavljačima, ali i potpuno novo korisničko iskustvo. Investicija u Ananas u narednih pet godina iznosiće 100 miliona evra.

„Sa finansijskom snagom i investitorskim iskustvom koje ima Delta, uvereni smo da možemo da stvorimo regionalnog džina u onlajn trgovini. Ananas će korisnicima ponuditi nešto na šta nisu navikli u domaćoj trgovini, a što imaju samo najveći globalni trgovci poput Amazona ili AliExpressa. Na samom početku pokrićemo tržište Srbije, ali sa namerom da vrlo brzo budemo prisutni na tržištima bivše Jugoslavije, plus Albanija“, kaže Marija Desivojević Cvetković.

Nekretnine

Živorad Vasić, viši potpredsednik Delta rilestejta, najavio je tom prilikom otvaranja tržnog centra Delta planet Niš 22. april, dok je za poslovni centar Delta haus kazao da će biti otvoren u maju.

"Krunisali smo 30 godina kompanije ovako velikim projektom kao što je Sava centar. Mnoge srpske firme imaće priliku da učestvuju na tako velikom projektu. Početak renoviranja biće u oktobru, i Centar Sava biće zatvoren za vreme renoviranja", kazao je Vasić.

Dobra godina za agrar

"Ovo (2020) je bila jedna normalna godina u pogledu meteo uslova, ali je bila pod uticajem korone, a ostvaren je najbolji rezultat u istoriji Delta agrara", istakao je Dejan Jeremić, viši potpredsednik i generalni direktor Delta agrara.

"Ove godine planiramo podizanje novih 80 hektara zasada i gradnju hladnjača, planiramo da investiramo preko 24 miliona evra", dodao je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: