Vučić: Ove godine kupićemo još bespilotnih letelica; povećanje plata pripadnicima VS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je sastanku gde su predstavljeni rezultati analize stanja sposobnosti Vojske Srbije za 2020. godinu.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 28.01.2021.

12:26

Vučić: Ove godine kupićemo još bespilotnih letelica; povećanje plata pripadnicima VS
Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Sastanak je održan u Domu Garde "Topčider".

Vučić je najavio dalja ulaganja u Vojsku Srbije i odbrambeni sistem, kao i značajno povećanje primanja za pripadnike armije tokom ove godine.

"Ove godine slede velika povećanja primanja za vojnike, podoficire i oficire, uz pet odsto povećanja sa početka godine, biće i dodatnih 10 odsto za podoficire, a ukupno će biti povećanje za pripadnike vojske između 9,8 odsto i 17,6 odsto", rekao je Vučić nakon sastankau domu Garde na Topčideru na kome su predstavljeni rezultati analize stanja funkcionalnih i operativnih sposobnosti Vojske Srbije za 2020. godinu.

Preneo je da su na sastanku kome su prirsustvovali ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović razmatrane i sve mogucnosti ugroženosti naše zemlje.

Vučić je rekao da se protekle godine radilo na povećanju borbene gotovosti, na kupovini najsavremenijih naoružanja i opreme, od pacinra S1 do značajnih bespilotnih letelica.

Najavio je da će ove godine posebna pažnja biti posvećena formi elektronskog ratovanja, pa će se, osim još više i još snažnijih bespilotnih letelica, raditi i na nabavci radarskih sistema.

Vučić je istakao da je Vojska Srbije uložila veliki rad i trud i na samom početku epidemije korona virusa, kada je bila jedna od najznačajnijih institucija u prihvatanju naših ljudi iz inostranstva, zbog čega je među njima bilo mnogo zaraženih u prvom talasu.

On je naveo da je prošle godine 16 pripadnika vojske izgubilo život, kao i još troje od početka ove godine, i izrazio saučešće njihovim porodicama.

Želimo da pripadnike vojske zadržimo povećanjem primanja, naglasio je Vučić.

"Analizirali smo na sastanku sve mogućno ugrožavanja bezbednosti Srbije i razgovrali o svim geostrateškim i vojnim taktičkim pravicma i delovanjima, zatim koje su borbene grupe koje primaju prvi udar u slučaju agresije na našu zemlju i koliko snaga može da bude spremno u roku od 24 sata, koje su rezerve vojnih sredstava, hrane i drugo", naveo je Vučić.

Predsednik je kazao da je zadovoljan moralom naše vojske, ali da ima još stvari na kojima treba da radimo i da ih ispravimo.

"Naša vojska je faktor stabilnosti i očuvanja mira i odvraćanja za svakog ko želi da napadne nasu zemlju", poručio je Vučić.

Ističe da će biti još velikih ulaganja u naš odmbrameni sistem i vojsku.

"Možemo još mnogo bolje i više, i verujem da ću pre kraja godine moci da kažem da sam zadovoljniji", naveo je on.

Predsednik ističe da je naša vojska svake godine sve jača. Nego što je bila ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: