Otvoreno novo postrojenje u Srbiji, struju proizvode od bundeve i žita FOTO

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović pustila je u Novom Miloševu u rad PEPO energy postrojenje koje će proizvoditi struju iz obnovljivih izvora.

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2021.

11:50

Otvoreno novo postrojenje u Srbiji, struju proizvode od bundeve i žita FOTO
Foto: Promo

"Ovo je za Srbiju važno, jer pored 28 elektrana na biogas imamo još jednu i važno je da 73 gradimo danas u Srbiji", rekla je Mihajlović.

Dodala je i da ćemo "sa oko 100 megavata kapaciteta, koji će biti instalisani u narednih godinu ili dve u elektranama na biogas u Srbiji, biti zemlja koja će imati kada govorimo o energiji iz elektrana na biogas više nego Slovenija, Hrvatska i Crna Gora zajedno".

Postrojenje PEPO energy koristi biomasu kao glavnu sirovinu za proizvodnju biogasa koji generiše električnu i toplotnu energiju. Jednostavnije rečeno, meso bundeve i žitni ostaci skladište se u silose i kasnije pretvaraju u električnu energiju uz pomoć generatora.

Mihajlović je rekla, nakon što je postrojenje počelo da proizvodi prve kilovate, da je u njega uloženo pet miliona evra, kao i da će zahvaljujući tome 30 ljudi imati posao.

"Ovo je poruka koju Vlada Srbje i Pokrajinska vlada šalju kada je reč o obnovljivim izvorima energije. Ova investicija pokazuje u kom smeru ćemo ići i to mnogo brže nego u prethodnom periodu", naglasila je Mihajlović.

Ističe da mnogo toga mora da se menja u Srbji u 2021. u oblasti energetike.

Ona je zahvalila svim investitorima koji ulažu u oblast obnovljivih izvora energije pošto to znači, kako kaže, da veruju u našu državu i energetsku politiku.

"Klimatski neutralni razvoj je jedini razvoj koji može Srbiju da dovede na mnogo više stope razvoja BDP-a i mi to hoćemo da postignemo u narednim godinama", poručila je ona.

Istakla je da će zato ova godina u resoru energetike biti obeležena donošenjem novih zakona, strategija i akcionih planova.

Mihajlović je rekla da će Srbija dobiti i novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji će omogućiti da jedan deo naše energetske bezbebednosti imamo i iz obnovljivih izvora.

Dodaje da su se biogasne elektrane pokazale kao elektrane koje će obezbediti pouzdanu energiju, to jest da su pouzdanije od solarnih ili elektrana na vetar.

Biogasne elektrane u odnosu na solarne daju 3,5 puta više energije, napomenula je Mihajlović.
Bendžamin Lakatoš; Foto: Promo
"Energetika i ekologija moraju da idu zajedno. One su sada drugarice i sestre i ne mogu da budu drugačije posmatrane. Sve će biti usmereno ka zelenoj energiji i klimatski održivom razvoju", poručila je Mihajlović.

Kompanija PEPO Energy, koja je zajednički poduhvat švajcarske energetske MET grupe i lokalne kompanije Arhar Teh, izgradila je u Novom Miloševu 100 odsto ekološko postrojenje za proizvodnju energije kapaciteta 1,2 MW.

U izgradnji je učestvovalo više od 150 radnika različitih profila.

Elektrana na biogas u Novom Miloševu izgrađena je za osam meseci u uslovima pandemije danonoćnim radom svih koji su bili angažovani na ovom projektu, rekao je direktor PEPO Energdžija Srđan Bošnjaković.

"Ispred vas je biogasno postrojenje koje koristi slamu, kukuruzovinu i meso od bundeve. Postrojenje će proizvoditi i organsko đubrivo i koristiti u svojoj poljoprivrednoj mehanizaciji biogas kao pogosnko gorivo umesto dizela. Time dajemo dodatni doprinos i energetici i ekologiji", naglasio je Bošnjaković.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, izgradnjom biogasne elektrane u Novom Miloševu, internacionalna MET grupa je nastavila svoje investicije u Srbiju, a predsednik izvršnog odbora MET Grupe Bendžamin Lakatoš naveo je da je PEPO projekat započet u maju 2020. godine.

"PEPO biogasna elektrana je još jedan veliki uspeh naše strategijeokrenute ka obnovljivim izvorima energije koji pokazuje našu snažnu posvećenost zelenoj i održivoj budućnosti. Ovaj projekat takođe još jednom potvrđuje posvećenost kompanije Srbiji, zemlji u kojoj MET posluje od 2009.godine. Želeli bismo da nastavimo da investiramo u srpsku ekonomiju kroz širenje kako standardnih akivnosti, tako i aktivnosti u sferi obnovljivih izvora energije", rekao je Lakatoš.

Biogasna postrojenja, pored primarnog zadatka proizvodnje energije imaju ulogu i u zaštiti životne sredine, i to ne samo smanjenjem efekta staklene bašte, već i likvidacijom otpada poljoprivredne proizvodnje i biološki razgradivog komunalnog otpada, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: