Ne obaziru se na sankcije SAD: Venecuelanska nafta stiže do Kine?

Izvoz nafte iz Venecuele zaustavljen je otkako su SAD uvele sankcije toj zemlji.

Izvor: SEEbiz

Petak, 22.01.2021.

16:33

Ne obaziru se na sankcije SAD: Venecuelanska nafta stiže do Kine?
Foto: pan demin/Shutterstock

Ipak, određene količine sirove nafte se ipak iz te OPEK-ove članice probijaju do kupaca u Aziji, odnosno Kini, piše Blumberg.

Kina zvanično nije uvezla nijedan tovar sirove nafte nakon što je Vašington uveo sankcije protiv venecuelanskih državnih kompanija uključujući Petroleos de Venecuela, ali informacije kompanije Kpler signalizuju da Kina još uvek kupuje od Venecuele te da 3,3 miliona barela čekaju pred kineskim lukama, a još pet miliona barela na putu je do luke Kingdao.

Podaci sugerišu da su neki trgovci i dalje spremni da rizikuju kršenje američkih sankcija jer je venecuelanska nafta postala vrlo jeftina te da je preferiraju azijske rafinerije s pogonima koji mogu podneti sirovinu upitnog kvaliteta, u razdoblju u kom su zalihe sirove nafte sličnog tipa smanjene zbog ograničenja proizvodnje zemalja skupine OPEK+.

Kako bi venecuelansku naftu dopremili do kupaca, trgovci pronalaze inventivne metode za prikrivanje porekla tereta, piše Blumberg. Većina venecuelanske nafte koja putuje prema Kini prevozi se tankerima napunjenima pretovarom s drugih brodova u Malajskom prolazu, a ne direktno u venecuelskim lukama, rekao je Kplerov analitičar Šon Ten.

Kinesko Ministarstvo trgovine nije želelo da komentariše te navode, prenosi SEEbiz.

Iako je pretovar tereta iz većih tankera u manje uobičajen za pristup plićim vodama, to se često koristi i za zaklanjanje porekla tereta, kaže Blumberg.

"Venecuelska teška kisela nafta s visokim udelom ostataka vrlo je omiljena sirovina među kineskim rafinerijama", rekla je viša analitičarka u kompaniji za tržišnu analitiku Vorteksa, Serena Huang.

Karakteristika venecuelanske nafte je visok udeo sumpora i pri rafiniranju nastaje znatan udeo bitumena i teških goriva, što je čini jeftinom sirovinom za rafinerije sa sofisticiranim jedinicama. Sirova nafta može biti osnova za puno proizvoda koji jednostavno idu u putne projekte i izgradnju, rekao je viši analitičar nafte u bečkoj JBC Enerdži, Eugen Lindel.

Kako se kineska ekonomija otvara, a vladini podsticaji stimulišu industrijske aktivnosti i infrastrukturnu potrošnju, domaća potražnja za gorivima, kao i bitumenom, trebala bi da se poveća. Lane je Ministarstvo saobraćaja pozvalo na ubrzane projekte izgradnje puteva, a ubrzo nakon toga kineska proizvodnja bitumena porasla je za 16 odsto.

"Bitumenske marže prilično su visoke od kraja prošle godine, a kako Kina ubrzava oporavak ekonomije, potražnja je i te kako velika", ocenjuje analitičar kompanije Enerdži aspekts Juntao Liu. Štaviše, očekuje se da će potražnja te zemlje za teškim sirovinama porasti i zbog potražnje za brodskim gorivom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: