Završetkom auto-puta Sofija i Beograd postaju najbliže prestonice regiona

Završetkom auto-puta na deonici od Dragomana do Sofije Beograd i Sofija će postati dve najbliže prestonice u regionu, sa razdaljinom od oko 400 kilometara.

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.01.2021.

14:24

Završetkom auto-puta Sofija i Beograd postaju najbliže prestonice regiona
Foto: Epa/Laurent Gillieron

To je danas rekao ministar spoljnih poslova Srbija Nikola Selaković, govoreći o zajedničkim infrastrukturnim projektima koje naša zemlja preduzima sa Bugarskom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, posle sastanka Selakovića sa ministarkom spoljnih poslovs Bugarske Ekatarinom Zaharijevom, ona je ukazala da će ta deonica auto-puta biti završena do kraja godine, dok je svoj deo Srbija već završila.

Selaković je zahvalio bugarskoj koleginici na podršci koju njena zemlja pruža Srbiji u evrointegracijama i izrazio nadu da će ta podrška biti nastavljena, a Zaharijeva je poručila da Bugarska neće promeniti svoj stav prema Srbiji po tom pitanju.

Upitana zašto je prošle godine Bugarska bila jedna od sedam zemalja koji su obustavile otvaranje novih poglavlja Srbiji u pregovorima sa Evropskom unijom, Zaharijeva je istakla da su u pitanju bili tehnički razlozi, a ne politička pitanja, ukazujući da iz iskustva zna da je manje bitno koliko je poglavlja otvoreno, već koliko je zatvoreno na pravi način.

Srpski ministar je sa druge strane ukazao da postoji odlična komunikacija vlade dve zemlje koja, kako je naveo, datira od vremena kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio premijer.

Podsetio je na Vučićeve dobre odnose sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom, a od kada je šef države i sa predsednikom Rumenom Radevom.

"Česti susreti i saradnja dva ministra spoljnih poslova treba da budu impuls svemu tome", naglasio je šef srpske diplomatije, podsećajući da od 2014. srpski ministar spoljnih poslova nje bio u zvaničnoj poseti Bugarskoj.

Selaković je naveo i da naša zemlja ima razumevanje prema stavu Bugarske u vezi sa Kosovom i Metohijom, koje je priznala, ističući da je za Srbiju važno da se rešenje za to, naše najvažnije državno i nacionalno pitanje, traži dijalogom.

"Naša je molba da se dijalogu pruži šansa i da se ne preduzimaju neki potezi koji bi mogli da štete samom procesu dijaloga", naglasio je ministar.

Preneo je da je na sastanku sa bugarskom koleginicom razgovarano o unapređenju saradnje dva ministarstva, o važnosti pokretanja političkih konsultacija dva bliska suseda, posebno na institucionalnom nivou što više i što češće, kao I da se radi na zaključivanaju sporazuma koii su u zastoju i čekaju na realizaciju.

Posebna pažnja u razgovorima bila je maksimalno obezbeđivanje zaštite manjinaskih prava za bugarsku nacionalnu manjinu u Srbiji.

"Dogovorii smo direktnu liniju kominikacije i ako se dogodi neki problem, da se lično čujemo, da automatski spustimo taj slučaj na niže nivoe i da probleme rešavamo u obostranom interesu", ukazao je Selaković.

Podsetio je da je Srbija u dve pogranične opštine u kojima živi bugarska nacionalna manjina u Babušnici i Dimitrovgradu, otvorila dva odeljenja slobodne carinske zone iz Pirota.

Završava se njihovo kompletno infrastrukturno opremanje, koje će kako je uveren, biti odlična prilika i prostor za zajedničke investicije i dolazak bugarskih investotora, kao i obezbeđivanje zaposlenja ljudi koji žive u tim krajevima.

Prema rečima sprskog ministra, slobodna carinska zona Pirot proglašena je pre dve godine za najbolju carinsku zonu u Evropi i za treću u svetu, a preduzeća i kompanije koje u njoj rade, 2019 godine su imale obrt od 645 milina evra.

Na pitanje bugarskog novinara zašto premijer Borisov nije bio pozvan na otvaranje “Balkanskog toka” gasa 1. januara, Selaković je ukazao da Srbija nije pozivala na svečanost nikoga od stranih državnika, zbog celokupne situacije sa pandemijom koronavirusa u svetu.

Istakao je da je Borisov uvek rado viđen gost u Srbiji i da će biti još puno prilika za otvaranje drugih infrastrukturnih, zajedničkih projekata u Srbije i Bugarske.

Zaharijeva je zahvalila Selakoviću na poseti koja je realizovana na njen poziv, ističući potrebu za što češćim susretima dva ministra spoljnih poslova.

"Povezani smo vekovima i imamo bliske pragmatične odnose koji i u doba pandmije ostaju bliski i dinamični. Uspevamo da realizujemo infrastrukturne projekte važne za čitav region”, naglasila je Zaharijeva.

Ona je zahvalila Srbiji na dobroj i brzoj reakciji na početku pandemije za pomoć državljanima Bugarske da se vrate u svoju zemlju.

“Činjenica da čak i u vreme krize uspevamo da sačuvamo dinamiku odnosa, ukazuje na iskrenost naših dobrih odnosa”, navela je šefica bugarske diplomatije.

Ona je novinarima prenela da se sa ministrom Selakovićem dogovorila da se ove godine otvori novi granični prelaz između dve zemlje u području Stare planine.

Govoreći o bugarskoj nacionalnoj manjini, Zaharijeva je istakla da je to još jedan od podsticaja za jačanje bilateralnih odnosa.

Ocenila je da Srbija ima dobro, savremeno zakonodavstvo u pogledu manjina, te da se nada da će u dobrom duhu biti rešavana pitanja važna za manjine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: